Ismét az európai uniós befizetések leállításával fenyegetőzött Luigi Di Maio olasz kormányfőhelyettes arra az esetre, ha ez Európai Unió nem tud megoldást találni a menekültek befogadására. 

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa a Cataniában veszteglő migránscsoportra utalva az olasz közmédiának nyilatkozva pénteken azt mondta: „Az Európai Unióban problémák vannak, ha nem sikerül megoldást találni 170 ember befogadására. Ne szórakozzanak velünk”, hozzanak döntést.

Luigi Di Maio felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Bizottság egy hét alatt egyszer sem nyilatkozott a szicíliai város kikötőjében veszteglő migránscsoport sorsáról. Hangsúlyozta, nem arról van szó, hogy Olaszország indokot keres a „veszekedésre” az Európai Unióval. Reméli, hogy az EU pénteken döntést hoz – mondta, arra az informális találkozóra utalva, amelyet Brüsszelben tartanak.

Luigi Di Maio megismételte korábbi kijelentéseit, miszerint, ha az EU nem lép és nem osztja szét a Diciotti hajó fedélzetén tartózkodó migránsokat a tagállamok között, Olaszország leállítja befizetéseit az európai uniós kasszákba. „Tudni fogjuk, mire költsük ezt a pénzt” – mondta.

Az M5S vezetője évi 20 milliárd euróról beszélt, más források szerint azonban Olaszország a 2010 és 2016 közötti időszakban összesen 37 milliárdot fizetett az EU-ba. Matteo Salvini olasz belügyminiszter évi 6 milliárd eurós olasz befizetésről nyilatkozott. 

Enzo Moavero Milanesi olasz külügyminiszter a Sussidiario.net internetes portálon az EU-tagállamok „tényleges és gyorsabb együttműködését” sürgette a cataniai migránscsoport helyzetének megoldása érdekében. 

Davide Faraone, az ellenzéki balközép Demokrata Párt (PD) szenátora közlése szerint a Diciotti fedélzetén levő 150 migráns egyre türelmetlenebb és néhányan éhségsztrájkba kezdtek. 

Az olasz parti őrség Diciotti nevű hajója augusztus 16-án vette a 177 fős migránscsoportot fedélzetre. 

Danilo Toninelli infrastrukturális és közlekedési miniszter, az M5S politikusa hétfőn engedélyezte, hogy a Diciotti Catania kikötőjében megálljon. Matteo Salvini belügyminiszter, a Liga politikusa viszont nemet mondott arra, hogy a migránsok olasz területre lépjenek. A belügyminiszter szerda este csak 27 felnőtt kíséret nélküli kis- és fiatalkorúnak engedélyezte, hogy leszállhassanak a hajóról. Így 150-en maradtak a Diciottin. 

Sajtóértesülések szerint többségében fiatal eritreai, szomáliai és szudáni férfiakról van szó. 

A hajót hatósági gyűrű övezi, senki sem közelítheti meg, de Catania kikötőjében napok óta emberi jogi aktivisták tüntetnek. Csütörtök este megpróbálták megakadályozni, hogy egy rendőrségi jármű a hajóhoz menjen, a rendőrök a tüntetők egy részét visszaszorították. 

Az olasz ügyészszövetség (ANM) tiltakozását fejezte ki a Liga egyik parlamenti képviselője, Giuseppe Bellachioma közösségimédia-bejegyzései ellen, miután a politikus azzal fenyegetőzött, hogy ha bármelyik ügyészség eljárást indít Matteo Salvini belügyminiszter, a Liga vezetője ellen a migránsok visszatartása miatt, akkor a Liga tagjai elmennek az ügyészekért otthonaikba.