Az ukrán védelmi minisztérium munkatársai szerdán Washingtonban egy zárt ajtók mögött tartott, tisztviselők és fegyveripari vezetők közötti találkozón kiosztottak egy “az ukrán védelmi erők igényeinek megfelelő fegyverzetlistát”, ennek egy példányához jutott most hozzá a Reuters.

Hirdetés

Az “átfogó” listán számos olyan fegyvert találni, amelyet Kijev már korábban is kért – köztük 155 milliméteres tüzérségi lövedékek, F-16-osok és nagy hatótávolságú ATACMS rakéták -, de több olyan is szerepel, amely nem szerepelt a korábbi kérésekben. Az új tételek közé tartozik az F-18 Hornet vadászrepülőgép, a C-130J Super Hercules szállítórepülőgép, két különböző támadóhelikopter, sőt, még a drága Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) légvédelmi rendszer is.

A 2008 óta amerikai szolgálatban lévő THAAD föld-levegő rakétarendszer rövid, közép és közepes hatótávolságú lövedékek lelövésére szolgál, és több amerikai partner, köztük Izrael, Dél-Korea és Románia területén is bevetésre került. Bár a fegyver a kifejlesztése óta kevésszer volt valós használatban a harcmezőn, a feltételezések szerint akár 200 kilométeres hatótávolsággal is rendelkezhet.

Bár Kijev a kérésében nem tett említést a költségekről, a fegyverek együttesen több milliárd dolláros árcédulát jelentenének az amerikai adófizetők számára.

Az Ukrajnának nyújtandó további katonai támogatást előirányzó jogszabály jelenleg az amerikai kongresszusban van folyamatban, de a republikánusok részéről határozott ellenállásba ütközik.

Korábban írtuk

Joe Biden elnök kijelentette, hogy kész “jelentős kompromisszumokat” kötni a határpolitikával kapcsolatban, ha ez a kiadási csomag elfogadását jelenti, de szidta a republikánus képviselőket, akik szerinte “szó szerint hajlandóak térdre kényszeríteni Ukrajnát a csatatéren, és kárt okozni nemzetbiztonságunknak”.

(forrás)