Fotó: MTI/EPA-PAP/Marcin Obara
Hirdetés

„A NATO júliusi vilniusi csúcstalálkozóján olyan biztonsági garanciákat szeretnénk elérni, amelyek megerősítik Ukrajna katonai lehetőségeit” – mondta a lengyel államfő.

Egyúttal reményét fejezte ki, hogy ezek a garanciák lesznek az első lépések az Ukrajna NATO-tagsága felé vezető úton.

Hozzáfűzte, hogy Lengyelország Ukrajna európai uniós tagságát is elkötelezetten támogatja.

Rámutatott arra is, hogy Lengyelország Ukrajna harmadik legnagyobb fegyverbeszállítója az Egyesült Államok és Nagy-Britannia mögött. Varsó eddig háromszáz tankot, tarackokat, nagy mennyiségű felszerelést és nyolc MiG vadászgépet adott Ukrajnának, és további hat repülőgépet terveznek Kijev rendelkezésére bocsátani.

Korábban írtuk

Duda kiemelte: Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja egyúttal a szabad világ elleni támadás is volt.

„Oroszország újra akarja építeni befolyási övezetét, és Ukrajna az első, amely ma erős ellenállást mutat” – magyarázta. „Ezért támogatjuk Ukrajnát” – szögezte le.

A lengyel elnök kijelentette, hogy fájdalmas történelmi kérdésekről is tárgyalt az ukrán vezetővel, és nem voltak tabutémák.

Zelenszkij az újságírók előtt arról beszélt: szeretné, ha Lengyelország fontos partnere lenne Ukrajnának az ország háború utáni újjáépítésében. Aláhúzta: Lengyelország nem egyszerűen Kijev partnere, hanem „igaz barát”.

Az ukrán államfő varsói látogatásán hozzátette: nyitott határokat szeretne Lengyelország és Ukrajna között. Megjegyezte, hogy a háború első napjaiban a lengyel határhoz közeli helyek „megnyitották kapuikat, és többé nem voltak határok” a két ország között.

Zelenszkij szerint fontos, hogy a jövőben politikai, gazdasági és történelmi tekintetben se legyenek határok Varsó és Kijev között.

Az ukrán elnök megköszönte Dudának és a lengyeleknek a segítséget, amelyet az Ukrajna „győzelméhez vezető nehéz úton” nyújtanak, és azt is, hogy az ukrán menekültek „otthon érezhetik magukat” a szomszédos országban.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint Lengyelország mintegy 1,6 millió ukrán menekültnek nyújtott védelmet.

Duda a legmagasabb lengyel állami elismerést, a Fehér Sas-rend kitüntetését adományozta Zelenszkijnek a lengyel-ukrán kapcsolatok elmélyítéséért, valamint a biztonság és az emberi jogok védelme iránti elkötelezettségéért.

Ez volt Zelenszkij első külföldi állami látogatása azóta, hogy 2022. február 24-én Oroszország háborút indított Ukrajna ellen.