Fotó: YouTube (képernyőkép)
Dunja Mijatovic
Hirdetés

Dunja Mijatovic, a menekültek június 20-án esedékes világnapja alkalmából, hétfőn közzétett nyilatkozatában kijelentette: a múlt héten, Görögország partjainál bekövetkezett hajókatasztrófa újabb emlékeztető példa arra, hogy a figyelmeztetések ellenére a tengeren átkelő emberek élete továbbra is veszélyben van.

Véleménye szerint ennek oka az elégtelen mentési kapacitás, az együttműködés, valamint a biztonságos és legális migrációs útvonalak biztosításának hiánya, a szolidaritás elmaradása, illetve az életmentő segítséget nyújtani próbáló civil szervezetek kriminalizálása.

Figyelmeztetett arra is, hogy Európa több részén jegyezték fel migránsok jogellenes visszafordításának, valamint a menekültek és migránsok elleni erőszaknak az eseteit, a menedékjoghoz való hozzáférés és a humanitárius segítségnyújtás megtagadását, illetve a menekültek jogait védők zaklatását. Véleménye szerint az Európa Tanács tagállamai ahelyett, hogy közösen elfogadott normák alapján elszámoltatnák egymást, túl gyakran tűrik csendben, vagy nyíltan támogatják olyan törvények és intézkedések elfogadását, amelyek ellehetetlenítik a migránsok emberi jogainak védelmét.

Kiemelte ugyanakkor, hogy az ukrajnai háború elől menekülők esetében az európai államok és polgáraik rugalmasságról tettek tanúbizonyságot, és képesek voltak szolidaritással, emberséggel, együttérzéssel és emberi jogi kötelezettségeiknek megfelelően cselekedni.

Korábban írtuk

Emlékeztett: a tagállamok vezetői Reykjavíkban, az Európa Tanács múlt hónapban tartott csúcstalálkozóján ismét elkötelezték magukat a közös értékek és az Emberi Jogok Európai Egyezménye mellett. „Ennek az újbóli kötelezettségvállalásnak csak akkor van értelme, ha mindenki jogait tiszteletben tartjuk, különösen azokét, akik Európához fordulnak védelméért. E közös értékek megsértésének elfogadása nem lehet része ennek” – fogalmazott.

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa végezetül kijelentette: a menekültek világnapja alkalmából felszólítja a tagállamokat, hogy „ne csak szavakkal, hanem tettekkel is tartsák magukat ígéretükhöz”.