A migránsok zöme – 95 százaléka – az északnyugat-afrikai partoktól mintegy 100 kilométerre található Kanári-szigeteken érte el Spanyolország területét. A maradék 5 százalék a Baleár-szigeteken, illetve a spanyol szárazföldön érte el az EU területét.

Hirdetés

Összesen 3658 – tengeri úton érkezett – menedékkérőt regisztráltak január elseje és 15. között, míg 2023 azonos időszakában 921-et.

A bárkák száma nem változott jelentősen, 80-ra emelkedett 65-ről, ami még zsúfoltabb és így veszélyesebb tengeri átkeléseket feltételez.

Tavaly rekord számú migráns érkezett Spanyolországba, különösen a Kanári-szigetekre, ahol 39 910 érkezést jegyeztek fel 2023-ban.

Korábban írtuk

A Caminando Fronteras jogvédő szervezet szerint tavaly 6618 migráns vesztette életét útban Spanyolország felé. A legtöbb ember életét az Atlanti-óceánon át a Kanári-szigetekre vezető útvonal követelte.

A spanyol kormány tavaly erősítette kapcsolatait egyebek között olyan nyugat-afrikai országokkal, mint Szenegál, illetve Mauritánia, hogy gátat szabjon a migrációs hullámnak. A madridi vezetés ennek ellenére további szálláshelyek kialakítására kényszerült a nagy számban érkező menedékkérők számára kaszárnyákban, szállodákban, panziókban.