Az illetékes belga fellebbviteli bíróság megerősítette az ügyben eljáró büntetőbíróság korábbi ítéletét, amely egy belga dzsihadista csoport két tagját jogerős szabadságvesztésre ítélte – közölte a La Libre Belgique című belga napilap.


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Az ítélet szerint a dél-belgiumi Jumet városában működő dzsihadista csoport vezetőjének, Bilal Mejdoubinak hét, egyik társának, Youssef Bouamarnak 8 évet kell börtönben töltenie.
    
A vád szerint az elítéltek az Iszlám Állam propagandaanyagait terjesztették az internetes közösségi oldalakat használva. Korábban mindkettő Szíriába akart utazni, hogy csatlakozzon a terrorszervezet harcoló alakulataihoz.
    
A 22 éves Bouamar korábban már állt bíróság előtt, akkor öt év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték terrorista csoportban való részvétel és harcosok toborzása miatt. Mejdoubi neve sem ismeretlen a hatóságok előtt. A hatóságok szerint a férfi a dzsihadista csoport vezetőjeként azért kísérelt meg Szíriába jutni, hogy a terrorszervezet harcaiban tanulmányozza az iszlám szent háborúját, a dzsihádot, hogy azután Európába visszatérve „lemészárolja a hitetleneket”.
    
Európából a lakossági arányaihoz képest Belgiumból távozott a legtöbb külföldi dzsihadista Szíriába és Irakba, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. A Belgiumba hazatért harcosok legalább 120-an lehetnek.
    
A hatóságok Belgiumban legalább 91 embert, közöttük 14 hitszónokot tartanak szigorú megfigyelés alatt szélsőséges nézeteket valló csoportokban történő részvétel miatt, vagy azért, mert rokonszenveznek nemzetközi terrorista szervezetekkel. A visszatérők legtöbbje ellen bírósági eljárás indult, május végéig 44 esetben született letöltendő börtönbüntetésről szóló ítélet. Az eljárás alá nem vontakat és a szabadlábon védekezőket a biztonságért felelős hatóságok és a rendőrség helyi egységei ellenőrzés alatt tartják. Az ellenőrzés intenzitása attól függ, hogy az egyén milyen fokú veszélyt jelent a társadalomra.
    
A 2015. novemberi párizsi merényletek után mintegy négy hónappal, 2016. március 22-én a belga fővárosban először a Zaventem nemzetközi repülőtéren, majd fél órával később az európai uniós negyed közelében lévő Maelbeek metróállomáson hajtottak végre öngyilkos merényletet egy dzsihadista csoport tagjai. A két támadásban harminckét ember életét vesztette, és nagyjából háromszáznegyvenen megsebesültek, utóbbiak között két magyar állampolgár is volt.

(MTI)