Fogyasztóvédők harca a megtévesztő termékfeliratok ellen

Tavaly már megbukott az Európai Parlamentben az a tervezet, amely korlátozná, hogy magas zsír-, cukor- és sótartalmú élelmiszereket egészségesként tüntessenek fel. Az európai fogyasztóvédők most újra előterjesztenék a javaslatot. Sok egészségesnek feltüntetett étel ugyanis valójában elhízást okoz.

Újabb lehetőséget kapnak az európai parlamenti (EP) képviselők, hogy egy kulcsfontosságú kérdésben a fogyasztókat támogassák az ipari lobbi helyett – jelentette ki közleményében az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE). Idén március 21-én ugyanis újra az EP Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága elé kerül, majd május 17-én ismét szavaz az Európai Parlament az egészségügyi és táplálkozási ajánlásokról szóló rendeletről.

Korábban sem a bizottság, sem a parlament nem támogatta a javaslatot. Ahogy a fogyasztóvédők fogalmaznak: az EP elszalasztotta annak a lehetőségét, hogy kinyilvánítsa, valóban fontosnak tartja a fogyasztók egészségét, és megszüntessen minden olyan visszaélést, hogy a magas zsír-, cukor- és sótartalmú élelmiszereket egészségesként tüntessenek fel.

– A képviselők vajon törődnek-e választóik és a gyermekeik egészségével? – teszik fel a kérdést a fogyasztóvédők. Hiszen az elmúlt években egyre több termék jelent meg a „Jót tesz az emésztésnek”, „Jó a csontoknak és a koncentrálásnak” vagy az „Erősíti az immunrendszert” feliratokkal, amelyek alkalmasak a vásárlók megtévesztésére.

Márpedig a megtévesztő feliratokkal álcázott egészségtelen élelmiszereknek súlyos hatásuk lehet. Markos Kyprianou, az Európai Bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztosa is felhívta már a figyelmet Európa egyre súlyosbodó „elhízására”. A biztos szerint az Európai Unióban a nyilvános adatok szerint 400 ezerrel növekedett a túlsúlyos, iskolás korú gyermekek száma, az elhízott felnőttek száma pedig 200 millió körül lehet.

– Európa „pocakosodása” lesújtó következményekkel jár, és óriási költségeket ró a közegészségügyre. Kontinensünk legalább annyira súlyos elhízottsági járvánnyal néz szembe, mint amilyennel Észak-Amerika küzd – figyelmeztet Kyprianou.

Aggályait alátámasztják az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének adatai: ezek szerint az európai halálozások mintegy feléért a szív- és érrendszeri betegségek a felelősek – és az esetek körülbelül egyharmada a helytelen táplálkozási szokásokhoz köthető. Ráadásul a jobb táplálkozás a rákos megbetegedések 30-40 százalékát is megelőzné.

A lesújtó közegészségügyi adatok egységes fellépésre ösztönözték a fogyasztóvédőket. A 27 ország 38 fogyasztóvédelmi civil szervezetét tömörítő Európai Fogyasztók Szervezete (BEUC) elfogadhatatlannak tartja, hogy a vásárlókat továbbra is megtévesszék a félreérthető és homályos címkékkel (például „kálciumban gazdag csipsz, margarin, ami jó a szívnek, csokoládé, ami energiát ad”).

Az elmúlt évi szavazáson az EP-képviselők 303 : 286 arányban utasították el a terméklisták felállítására vonatkozó javaslatot, amelyek bevezetése kizárta volna, hogy magas zsír-, cukor- és sótartalmú élelmiszerek az egészségre utaló pozitív ajánlásokat tartalmazzanak. Sőt a parlament még könnyített is a kritizált gyakorlaton: a korábbi engedélyezés helyett ugyanis csak bejelentéshez kötötte az ilyen jellegű feliratok feltüntetését. Ugyancsak a tavalyi EP-szavazás szerint az előzetes engedélyeztetési eljárás helyett csak bejelentési kötelezettség terhelné a gyártókat, ha olyan állítást tüntetnek fel, amely szerint a termék fogyasztása előnyös hatást gyakorol az ember egészségére

Az Európai Fogyasztók Szervezetének minden tagja, így az OFE is megkereste országa kormányának illetékes minisztereit, valamint a hazai EP-képviselőket, hogy az újabb szavazáson a fogyasztók érdekeit támogassák. Az OFE azonban szomorúan jegyzi meg, hogy az EP-képviselőkhöz e-mailben eljuttatott levelükre mindössze egyetlen érdemi válasz érkezett, s volt olyan képviselő is, aki olvasatlanul törölte az üzenetet.

(knasz)