Nagy vihart kavart Emmanuel Macron minapi bejelentése, hogy akár katonákat is küldhetne a Nyugat az ukrajnai háborúba.

Hirdetés

Mint ismert, Emmanuel Macron francia elnök egy sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, hogy a nyugati csapatok Ukrajnába történő küldését sem szabad kizárni.

„Ma nincs konszenzus arról, hogy hivatalosan szárazföldi csapatokat küldjenek, de… semmi sincs kizárva” – mondta Macron egy sajtótájékoztatón Párizsban, ahol hangsúlyozta, hogy a Nyugatnak „mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy Oroszország ne nyerhesse meg ezt a háborút”. Oroszország veresége elengedhetetlen Európa biztonságához és stabilitásához – tette hozzá a francia elnök.

Macron kijelentését nagy meglepetéssel és tiltakozással fogadták szerte Európában. 

Korábban írtuk

„A NATO nem tervez csapatokat küldeni Ukrajnába”

– szögezte le hamar Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. „Nincs arra vonatkozó terv, hogy harcoló csapatokat küldjünk a háború sújtotta országba” – szögezte le Stoltenberg. Hozzáfűzte egyúttal, hogy ez Oroszország agressziós háborúja Ukrajna ellen, és súlyosan sérti a nemzetközi jogot. A nemzetközi jog szerint Ukrajnának joga van az önvédelemhez, nekünk pedig jogunk van támogatni őket e joguk érvényesítésében – fejtette ki a főtitkár. Hangsúlyozta, hogy a NATO mint szövetség nem látja el halált okozó fegyverekkel Ukrajnát, hanem másfajta segítséget nyújt, például gyógyszereket, egyenruhákat és téli felszerelést. A szövetség tagországai viszont küldenek fegyvereket és lőszert is kétoldalú alapon vagy csoportosan.

Franciaországban szenvedélyesen vágtak vissza Macronnak az ellenfelei:

„Emmanuel Macron a hadvezért játssza, de a gyermekeink életéről beszél ilyen hanyagsággal”

– reagált Marine Le Pen, a jobboldali Nemzeti Tömörülés vezetője a francia elnök kijelentésére.

Olaf Scholz német kancellár elmondta, hogy „amit már a konfliktus elején lefektettünk, az továbbra is érvényes, vagyis Ukrajna területén nem lesznek olyan szárazföldi csapatok, nem lesznek olyan katonák, akiket európai vagy NATO-tagállamok küldtek oda”. Leszögezte, hogy ebben a kérdésben nagy az egyetértés Európában.

„Ukrajna támogatása az orosz agresszióval szembeni védekezésében nem terjed ki arra, hogy európai országok vagy NATO-tagállamok csapatokat küldjenek területére” – közölte Giorgia Meloni olasz miniszterelnök hivatala, tehát Olaszország sem kíván katonákat küldeni Ukrajnába.

Még az Egyesült Államok hagyományos szövetségese,

Nagy-Britannia kormánya részéről is elhangzott, hogy elutasítják Macron terveit mert az a háború „súlyos eszkalációjához” vezetne.

A keddi V4-találkozón Donald Tusk lengyel miniszterelnök is kijelentette, hogy Lengyelország sem tervez katonákat küldeni Ukrajnába. Hasonló véleményt fogalmazott meg Petr Fiala cseh és Robert Fico szlovák miniszterelnök is.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter közösségi oldalán reagált a macroni ötletre: „Magyarország álláspontja világos és sziklaszilárd: sem fegyvereket, sem katonákat nem vagyunk hajlandók küldeni Ukrajnába. A háborút nem mélyíteni és szélesíteni kell, hanem befejezni” – szögezte le.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és a kormány tagjai a háború kezdete óta hangsúlyozzák, hogy katonákat nem küldünk Ukrajnába, emellett Magyarország a fegyverek küldésétől is elzárkózik, és másféle segítséget nyújt Ukrajnának és az ukrán embereknek.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el a Mandiner honlapján.