Eva Kaili baloldali EP-képviselő mellett a korrupciós botrányban a másik fő gyanúsított, Pier Antonio Panzeri hajlandó a csökkentett büntetésért vádalkut kötni. Ennek alapján a mostani hírek szerint öt év börtönt kaphat, amelyből négy évet felfüggesztenek, egyet pedig börtönben vagy házi őrizetben kell töltenie – ismerteti a portál.

Hirdetés

Ezért cserébe bevallotta, hogy bűnszervezetben vett részt, és rögzítette, együttműködik a rendőrséggel a többiek ügyében. Bevallotta például, hogy részt vett korrupcióban, és hogy 120 ezer eurót adott át egy belga szocialista EP-képviselőnek.

Sőt, elképzelhető, hogy francia, német, görög és belga EP-képviselőket kíván megnevezni, akik szintén érintettek az ügyben. Panzeri lakását videóval figyelte meg a belga rendőrség, ahol pénzt adott át Luca Visentini olasz szakszervezeti vezetőnek. A pénz átadása közben azzal kezdett viccelődni, hogy

„olyanok vagyunk, mint az Ocean’s 11.”

A 2001-ben készült, mestertolvajokról szóló filmben olyan szupersztárok játszottak, mint George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon, Andy García és Julia Roberts. Panzeri utalása arra vonatkozhatott, hogy olyan ügyes tolvajok, mint az Ocean’s 11 főszereplői, vagyis trükkös bűnözőknek tartották magukat, amilyenek a legendás film karakterei.

Visentini egyébként tagad minden vesztegetési vádat. Érdekesség, hogy Panzeri, mint volt EP-képviselő gyakorlatilag akkor járt be az Európai Parlamentbe a ciklusa után, amikor csak akart, ezért most elvennék a korábbi EP-képviselők automatikus belépőjét, helyette minden nap regisztrálniuk kellene a belépésnél.

Tavaly decemberben robbant ki a korrupciós botrány

Az Origo emlékeztet, tavaly decemberben robbant ki a brüsszeli korrupciós botrány, amikor elsősorban szocialista EP-képviselőkről és a strasbourgi parlamenttel szorosan együttműködő nem kormányzati szervezetekről derült ki, hogy nagy összegű készpénzt fogadtak el a katari és a marokkói kormányoktól lobbitevékenységért cserébe.

A botrány kirobbanása óta négy embert tartóztattak le és helyeztek előzetes letartóztatásba korrupciós vádakkal: a görög szocialista Eva Kailit, az Európai Parlament akkori alelnökét; Pier Antonio Panzeri olasz volt szocialista EP-képviselőt – aki a vesztegetési hálózat feltételezett vezetője, a Fight Impunity nevű brüsszeli székhelyű civil szervezet vezetője –; az olasz Francesco Giorgit – Eva Kaili élettársa, aki egy belga szocialista EP-képviselő, Maria Arena asszisztenseként dolgozott – és Nicolo Figa-Talamancát, a No Peace Without Justice nevű civil szervezet igazgatóját.

A belga rendőrség csaknem 1,5 millió eurót foglalt le a brüsszeli régióban az ügyben végrehajtott házkutatások során. A vád ellenük: bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció. Egyes híradások szerint összesen hatvan EP-képviselő lehet érintett az ügyben.

A teljes cikket az Origo oldalán olvashatják.

Korábban írtuk