Egy kiutasított marokkói illegális bevándorló követte el a szerda esti spanyolországi támadást. A rendőrség csütörtök reggeli tájékoztatása szerint a férfi tavaly június óta várt a kiutasítási parancsra, amit nemrégiben meg is kapott. Emellett megfigyelés alatt tartották azért is, mert terrorista csoportokkal állt kapcsolatban, tehát fennállt a veszélye, hogy radikalizálódik és terrortámadást követ el, ami végül szerda este be is következett.

Hirdetés

A 25 éves Yasin Kanza a dél-spanyolországi Algeciras (Cádiz provincia) egyik templomába rontott be egy bozótvágó késsel, majd nyakon szúrt egy lelkészt, aki súlyosan megsérült. Ezután átment egy másik templomba, ahol az oltárt takarító sekrestyésre támadt rá. 

Az áldozat, akit a marokkói papnak hitt, szemtanúk elmondása szerint még ki tudott menekülni az épületből, de a támadó utánament és halálra késelte. Az EFE hírügynökségnek a környéken tartózkodók azt mondták, hogy a férfi a támadások előtt Allah neve mellett azt kiabálta, hogy „halál a keresztényekre”.

A rendőrség nem sokkal később a helyszínre ért, így meg tudták fékezni a további ámokfutást, és őrizetbe vették a gyilkost. Csütörtökön házkutatást tartottak algeciarasi otthonában, ahonnan digitális eszközöket foglaltak le, valamint megtalálták a gyilkossághoz használt machete hüvelyét is. A hatóságok egyelőre nem találtak arra utaló jeleket, hogy bármelyik terrorszervezet utasítást adott volna a merénylet elkövetésére, emiatt úgy vélik, hogy Kanza magányos dzsihadistaként lépett akció.

Korábban írtuk

Az algecirasi iszlám közösség már reagált is a történtekre, „aljas támadásként” hivatkoztak a tragikus eseményekre és elhatárolódtak az elkövetőtől. A spanyol belügyminiszter, Fernando Grande-Marlaska lemondta stockholmi programját, ahol uniós kollégáival találkozott volna, ehelyett Algecirasba utazott, hogy személyesen vegyen részt a történtek utáni eseményeken.

A jobboldali Vox vezetője, Santiago Abascal Twitter-oldalán a baloldali politikusokat hibáztatta a történtekért. Úgy fogalmazott: az elkövető „illegálisan lépett be Spanyolországba, kiutasítási parancsot kapott, dzsihadizmus miatt megfigyelték és illegális házfoglaló volt. Hány hozzá hasonló lesz még Spanyolországban? Az embercsempész-maffiák és a számukra határokat nyitó és támogatásokat nyújtó politikusok nem tudják elrejteni felelősségüket.”

Az eredeti cikk IDE kattintva a Magyar Nemzet honlapján érhető el.