Fotó: MTI/AP/Kemal Softic
Hirdetés

A görög parti őrség 136 embert vett fel az Égei-tengeren, és további 338 migránsnak sikerült különböző bárkák fedélzetén eljutni Számosz, Farmakoníszi, Híosz, Szamothraké szigetekre, illetve a görög szárazföldön fekvő Alexandrúpoli kikötővárosba.

Az Égei-tenger keleti részén fekvő görög szigeteken jelenleg több mint 41 ezer bevándorló tartózkodik, ami a legmagasabb szám azóta, hogy 2016 márciusában életbe lépett az Európai Unió és Törökország közötti menekültügyi megállapodás. Áprilisban még csak 14 ezer migráns volt ezeken a szigeteken. Humanitárius szervezetek szerint drámai körülmények uralkodnak a túlzsúfolt migránstáborokban.

Sok illegális bevándorló az Évrosz folyón keresztül próbál meg Törökországból görög területre bejutni. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint az év eleje és december közepe között több mint 14 ezer migráns kelt át a határfolyón.

Összesen 2019-ben eddig 71 368 bevándorló érkezett Törökországból Görögországba az ENSZ közlése szerint. Ez majdnem 21 ezer emberrel több, mint tavaly, amikor 50 500 migráns érkezését regisztrálták görög területen.