Fotó: ShutterStock/IV. andromeda
Hirdetés

A helyzetet csak tovább rontja a koronavírus-járvány. A menekülttáborokban elrendelt karantén nyomán az IRC szerint 71 százalékkal nőtt a pszichés panaszok előfordulása. Azon esetek száma pedig, amikor az emberek önmagukban tesznek kárt, 66 százalékkal növekedett.

A karanténelőírások arra kényszerítették a menedékkérőket, hogy a veszélyes, illetve egészségtelen körülmények között működő táborok területén maradjanak, ahol az embereknek gyakran sorba kell állniuk az élelmiszerért vagy a piszkos mosdókra várva, amelyekben lehetetlen megfelelő távolságot tartani egymástól.

A jelentés az IRC pszichológusai által 2018 márciusa és 2020 októbere között összegyűjtött adatokon alapszik. Az IRC szakértői 904 embert figyeltek meg Leszbosz, Számosz és Híosz szigetein. Az alanyok 35 százaléka öngyilkossági gondolatokról számolt be, míg 41 százalékuk poszttraumás stressz szindrómában szenvedett.

Az IRC kérte a menedékkérők áttelepítését a görög szárazföldre.

Korábban írtuk

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csütörtökön 88 menedékkérőt, köztük 19 beteg gyereket szállítottak át Németországba – közölte a német szövetségi belügyminiszter. Horst Seehofer korábban ígéretet tett 243 beteg gyerek és családjaik áttelepítésére. A mostani charterjárattal érkezett az utolsó csoport, további három család pedig rendes kereskedelmi járattal érkezik.

Németország 1519 menedékkérőt fogadott be április óta Görögországból.

Mintegy 17 ezer migráns él jelenleg az égei-tengeri görög szigetek túlzsúfolt befogadóközpontjaiban. A helyzet különösen nehéz Leszboszon, ahol szeptemberben felgyújtották a Moria menekülttábort. Azóta mintegy 7000 ember él egy átmeneti sátortáborban, amelyet elönt a víz és a sár minden esőzés alkalmával.