Hirdetés

A látogatás célja volt, hogy első kézből kapjanak szakmai információkat és betekintést az űrutazás fellegvárában működő intézmények és szakemberek napi munkájába, valamint személyes találkozások során tapasztalatokat és élménybeszámolókat hallgathassanak meg a világűrt már megjárt asztronautáktól.

Houstonban, a NASA központjában a szervezet egyik fejlesztési szakértője vezette körbe a jelölteket. Megtekintették a látogatóközponton túl az úgynevezett Mockup létesítményt, amely a Nemzetközi Űrállomás olyan élethű mása, ahol a professzionális asztronauták kiképzése is zajlik. Emellett közelebbről megismerkedtek az űrhajósok kiképzése során használt eszközökkel, modern űreszköz-modellekkel, az amerikai űrtevékenység történelmével és a nemzetközi összefogás eredményeként létrejött űrkutatási eredményekkel.

Korábban írtuk

Az Axiom Space szakembereitől átfogó elméleti és gyakorlati képzést kaptak, de különböző alkalmassági teszteket és kiképzési feladatokat is végre kellett hajtaniuk, nagy hangsúlyt fektetve a csoportdinamikára. Ez idő alatt a vállalat űripari szakértői és pszichológusai folyamatosan vizsgálták a reakcióikat és a kommunikációs képességeiket. A jelöltek továbbá a virtuális valóság segítségével megtapasztalhatták az űrben való munkavégzés sajátosságait és élőben követhették nyomon a Nemzetközi Űrállomáson folyó kísérleteket is.

Philadelphiában, a Nemzetközi Űrhajózási Képzési és Kutatási Központban sikeresen teljesítettek egy centrifugaképzést, amely az űrrepülés során felmerülő mell-hát irányú többletterhelést szimulálta. A jelölteknek 6G-s terhelést kellett elviselniük a 45 perces képzés során, amely idő alatt a teljes folyamatot szimulálták a felbocsátástól a visszatérésig. A szimuláció során a jelöltek űrorvosa hang- és videókapcsolaton keresztül folyamatosan nyomon követte az egészségügyi állapotukat, valamint figyelemmel kísérte élettani paramétereiket, a pulzus, a légzésszám és az EKG-adatok is rögzítésre kerültek – közölték a HUNOR – Magyar Űrhajós Program Facebook-oldalán.