Egyiptom közölte, hogy meg akarja könnyíteni a segélyek eljuttatását a rafahi átkelőn keresztül, ugyanakkor jelezte: elutasítja, hogy a Gázában élőket délre kényszerítsék a határon át. Abdel Fattáh esz-Szíszi elnök Rishi Sunak brit kormányfővel folytatott telefonbeszélgetésekor hangsúlyozta annak fontosságát, hogy garantálják a Gázai övezetben élő palesztinok rendszeres humanitárius segítséghez jutását – közölte az elnök hivatala.

Hirdetés

Szíszi a közlemény szerint arról is tájékoztatta a brit kormányfőt, hogy Egyiptom folytatja erőfeszítéseit a nyugalom helyreállítására, és a további vérontás elkerülésére, mivel annak további ártatlan emberek fizetnék meg az árát, és a következmények az egész régióra kiterjednének. Izrael csütörtökön közölte, hogy mindaddig nem enged be sem vízet, sem élelmiszert, sem üzemanyagot vagy villanyáramot az övezetbe, amíg a Hamász által elhurcolt összes izraeli túszt el nem engedik.

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet fegyveresei múlt szombaton meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek a zsidó állam déli részébe, ahol több mint 1300 embert megöltek, a sebesültek száma mintegy 3000. A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezetben indított izraeli műveletek halálos áldozatainak száma átlépte az 1300-at, a sebesülteké pedig az 6000-et.

Korábban írtuk