Az Euractiv arról írt, hogy a júniusi ukrajnai békecsúcstalálkozó előkészítése során továbbra is aggályos, hogy a megbeszéléseken sem a globális dél, sem Kína nem tervez részt venni.

Hirdetés

Mint ismert, a jövő hónapban Svájc ad otthont annak a magas szintű nemzetközi csúcstalálkozónak, amelynek célja, hogy felvázolja az ukrajnai béke érdekében tett jövőbeli erőfeszítések ütemtervét, és amelyre várhatóan 160 nemzeti küldöttséget hívnak meg.

Hangsúlyozták, a luzerni csúcstalálkozónak diplomáciai súlya lehet, mivel a G7 vezetői, köztük Joe Biden amerikai elnök, a csoportosulás olaszországi találkozója után, tiszteletét teheti az értekezésen.

Az Euractiv megjegyezte, hogy a tárgyalások alapja várhatóan Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 10 pontos békeformulája lesz. De számos egyéb ukrajnai béketerv is szerepet kaphat – tették hozzá.

Korábban írtuk

Ismertették, Ukrajna előirányozza, hogy Oroszország minden csapatát vonja ki az ország területéről, helyreállítja a területi integritását, szabadon engedi az összes hadifoglyot és deportáltat, valamint megbünteti a háborús bűnökért felelős személyeket.

Oroszország azóta megismételte minimális követeléseit, amelyek között szerepelt Ukrajna demilitarizálása és semleges státusza, valamint területének Oroszországnak való átengedése. Kijev számára ezek a feltételek a megadással érnének fel – írta a lap.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a Mandiner oldalán.