Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Hirdetés

Marshall Billingslea, az amerikai pénzügyminisztériumnak a terrorizmus finanszírozását vizsgáló államtitkára szerdán Manámában nyilatkozva kijelentette, hogy a szövetség erőfeszítéseinek hála az utóbbi években ezek a források elapadtak. Billingslea a koalíció pénzügyi szakembereinek kétnapos tanácskozásán vett részt a bahreini fővárosban.

Az Iszlám Állam mindenekelőtt olajeladásokból és az uralma alá hajtott területek lakosságának zsarolásával jutott bevételekhez. Ez viszont a szélsőségesek iraki és szíriai területeinek elvesztésével már nem tartható fenn. „Nem uralkodnak többé ezeken az embereken, s nem maradt már területük sem az úgynevezett kalifátusukhoz” – mondta az amerikai államtitkár. Hangsúlyozta: „A kalifátusnak vége”.

Az Iszlám Állam miután 2014 nyarán kiterjedt területeket hódított meg Irakban és a szomszédos Szíriában, mára azonban katonai vereséget szenvedett. Nemrég az Egyesült Államok szíriai szövetségese, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab ernyőszervezet a délkelet-szíriai Baghúzból füstölte ki az iszlamistákat. Baghúz elestével az iszlamisták elveszítették minden korábbi területüket a régióban, több ezer szélsőséges azonban továbbra is rejtőzködik, és terrorista sejtekbe tömörülve követnek el merényleteket mindkét országban.

A manámai találkozón az amerikai vezetésű koalíció pénzügyi szakemberei mindenek előtt olyan pénzügyi szolgáltatókról tanácskoztak, amelyek a dzsihadisták számára lehetővé teszik a globális tranzakciókat, s ezzel – Billingslea szerint – jelentős biztonsági kockázatot jelentenek. Mint mondta, egyes pénzügyi szolgáltatók nem rendelkeznek hatósági bejegyzéssel, így kivonják magukat az állami felügyelet alól.