Fotó: MTI/AP/Thomas Padilla
Vízágyúval oszlatja a rendõrség az Európai Unió mezõgazdasági politikája ellen tiltakozó belga gazdák tüntetését az Európai Parlament brüsszeli épületénél 2024. február 1-jén, az EU-tagországok állam- és kormányfõinek rendkívüli találkozója idején
Hirdetés

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke néhány szót intézett az Európai Tanács épülete előtt tüntető gazdákhoz.

„Ha azt akarják, hogy hallassák a hangjukat, hallassák azt júniusban is, amikor az európai parlamenti választásokon szavaznak”.

– üzente Metsola, aki szerint a gazdák tiltakozása azt mutatja, hogy az európai társadalmaknak vannak olyan rétegei, amelyeket nem hallgatnak meg.

A csütörtöki EU-csúcstalálkozó kezdete előtt Emmanuel Macron francia elnök az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel folytatott megbeszélést arról, hogy mit tehet az EU az Európa-szerte, de különösen Franciaországban tiltakozó, feldühödött gazdák megnyugtatására. Macron kormánya napokig azt ismételgette, hogy a francia gazdák problémáinak egy része az uniós zöldszabályokkal és a kereskedelmi megállapodásokkal kapcsolatos. 

A bizottság a hét elején már engedett a francia követeléseknek, amikor enyhítette azokat az uniós szabályokat, amelyek előírják a gazdák számára, hogy szántóföldjeik egy részét pihentessék a biológiai sokféleség előmozdítása érdekében.

A teljes cikk a Magyar Nemzet oldalán olvasható IDE kattintva!

Korábban írtuk