A verdiktet egyebek között hat ember meggyilkolása és 59 ember meggyilkolásának kísérlete címén szabták ki. Az elítéltnek a büntetés egy részét börtönben, egy másikat pedig szigorúan őrzött büntetőtelepen kell letöltenie.

Hirdetés

A bíróság az áldozatok hozzátartozóinak és a lövöldözés sérültjeinek összesen 24,91 millió rubel (mintegy 130 millió forint) értékű erkölcsi kártérítési ítélt meg és kielégítette az egyetem vagyoni kár megtérítésére vonatkozó igényét 275,8 millió rubel (mintegy 1 milliárd 440 millió forint) összegben. A támadás során megrongálódott két gépkocsi tulajdonosa 70,4 ezer rubel (mintegy 367 ezer forint) kárpótlást kapott.

Az akkor 18 éves Bekmanszurov 2021. szeptember 20-án megtámadta az egyetemet, és rálőtt a kiérkező közlekedési rendőrjárőrre, Konsztantyin Kalinyinre is, aki viszonozta a tüzet, majd ártalmatlanná tette és elsősegélyben részesítette a támadót, akinek bal lába nagy részét később amputálni kellett.

A nyomozás megállapította, hogy az ámokfutó nem tagja terrorszervezetnek, a lőfegyverhez legálisan jutott hozzá. Az idén szeptember 5-én kezdődött peren Bekmanszurov minden vádpontban bűnösnek vallotta magát. A bíróság ezt és a védelem szerinti többi enyhítő körülményt nem vette figyelembe.

Oroszországban az elmúlt években több iskolai merénylet történt, illetve a hatóságok lelepleztek több erre irányuló kísérletet. A legsúlyosabb ilyen oroszországi támadás az Ukrajnától elcsatolt Krím-félszigeten, Kercs városában történt, ahol a 18 éves Vlagyiszlav Roszljakov 2018 októberében 15 tanulót és öt felnőttet ölt meg, majd önmagával is végzett egy műszaki iskolában.

Korábban írtuk