Az ellenőrök a múlt héten látogattak a központba, és leírásuk szerint emberek tömege tartózkodik összezsúfolva egy „hideg, huzatos, piszkos sportcsarnokban”. A helyszínen továbbra is elégtelen higiéniai körülmények uralkodnak, kevés a tisztálkodó helyiség, és nincs kellő orvosi felügyelet. A központban mintegy 300 kísérő nélküli kiskorú migráns tartózkodik, miközben a kapacitásokat jóval kevesebb főre tervezték. Az ellenőrök beszámoltak arról is, hogy a központ udvarán több százan alszanak a szabadban, az évszaknak megfelelő ruházat és fekvőhely nélkül.

Hirdetés

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) is felhívta a figyelmet arra, hogy az országba érkező kiskorú migránsok helyzete romlott. „A gyerekeket az egyik menekültszállásról a másikba szállítják, ez csak fokozza bizonytalanságérzetüket, mivel nem tudják hol fognak élni és iskolába járni” – mutatott rá a nemzetközi szervezet.

A szabályok szerint az észak-hollandiai Ter Apelbe érkezőknek elvileg nem több mint hat napot kellene ott eltölteniük, amíg kérelmüket regisztrálják, de ott tartózkodásuk több hónapig is elhúzódhat, mivel más menekülttáborokban kevés a férőhely. Körülbelül 17 ezer ember még mindig menekültközpontokban él, holott már megfelelő lakásokba kellett volna költözniük. A hollandiai egyházi szervezetek segítségével mostanra megközelítőleg 9000 tartózkodási engedéllyel rendelkező személy számára tudtak megfelelő szállást biztosítani. A menekülteket üdülőparkokban és üres egyházi épületekben helyezik el, hogy enyhítsék a menekültközpontokra nehezedő nyomást.

A NOS műsorszolgáltató arról tájékoztatott, Hollandia az idén mintegy 7000 menekült visszaküldését kérte egy másik uniós országba, de csak 370-en hagyták el ténylegesen az országot, a többi illegális migránsként Hollandiában maradt.

Korábban írtuk