Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök csütörtöki bejelentése szerint Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője már nem tartózkodik Fehéroroszországban, Szentpétervárra ment – ismerteti a portál.

Hirdetés

A Wagner-csoport több zsoldosa ennek ellenére továbbra is Fehéroroszországban maradt. Lukasenka szerint ugyanakkor nem áll fenn annak a veszélye, hogy puccsot terveznének a fehérorosz vezetés ellen

– írja a Reuters értesüléseire hivatkozva a novekedes.hu.

A Wagner-lázadás után érkezett Fehéroroszországba Prigozsin

Prigozsin június 27-én, a Wagner-lázadás után érkezett Fehéroroszországba, miután egyezségre jutott Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A napi.hu azt írja: a Fontanka szerint Prigozsin azért érkezhetett, hogy összegyűjtse a biztonsági szolgálatok által elkobzott fegyverarzenálját. A hírügynökség szerint a hatóságok átadtak neki két Saiga és egy Mannlicher típusú puskát és számos más lőfegyvert. A tétel állítólag tartalmazott egy Glock-pisztolyt is, amelyet még Szergej Sojgu védelmi miniszter ajándékozott a zsoldosfőnöknek. Prigozsinnak állítólag vissza is adtak tízmilliárd rubelt (több mint százmillió dollárt), amelyet a rendfenntartók az egyik járművén végrehajtott razzia során találtak.

Aljakszandr Lukasenka: nincs Fehéroroszországban Jevgenyij Prigozsin, a zsoldossereg vezetője

Nincs Fehéroroszországban Jevgenyij Prigozsin, a Wagner orosz katonai magánvállalat vezetője – jelentette ki csütörtökön Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök Minszkben külföldi és fehérorosz újságírókkal tartott találkozóján.

A csütörtöki jelentések szerint Lukasenka azt mondta: „Miért kérdezik tőlem, hogy hol van ma a Wagner katonai magáncég és a cég vezetője? Ez egy orosz cég. (…) Ezért a kérdés nyilvánvalóan nem nekem szól.” Hozzátette: „Ami Jevgenyij Prigozsint illeti, ő Szentpéterváron van. Hol volt ma reggel? Talán Moszkvába ment, vagy máshová. De nincs Fehéroroszországban.”

„Tudomásom szerint a Wagner-katonák, akik kiváló harcosok, a táborukban tartózkodnak. Az állandó táboraikban, ahol a frontról való visszavonulásuk után voltak gyógyulás, orvosi kezelés céljából. Ez egy ilyen háborúban rendszeres rotáció. Bahmut után a táboraikba vitték őket, és ma is ott vannak” – tette hozzá a BelTA fehérorosz hírügynökség közlése szerint.

Prigozsin zsoldosai a felkelés előtt az orosz erők oldalán harcoltak Ukrajnában. A fegyveresek a júniusi lázadás során gyorsan elözönlötték a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu városát, és elfoglalták az ottani katonai parancsnokságot, mielőtt az orosz főváros felé vonultak volna, hogy eltávolítsák az orosz védelmi minisztert és a vezérkari főnököt.

Jevgenyij Prigozsin azt állította, hogy csapatai 200 kilométerre megközelítették Moszkvát, amikor a Lukasenka által közvetített megállapodásnak megfelelően a zsoldosvezér parancsot adott az előrenyomulás megállítására. Lukasenka közvetített a Wagner június 24-i zendülésével kapcsolatos egyezség elérésében, amelyben a zsoldoshadsereg vezetője biztonsági garanciákat kapott saját maga és katonái számára, valamint engedélyt arra, hogy Fehéroroszországba vonuljon.

Lukasenka nyilatkozata azt követően jelent meg, hogy orosz médiajelentések szerint Prigozsint Szentpéterváron, Oroszország második legnagyobb városában látták.

A növekedés.hu cikkét ITT olvashatják.

Korábban írtuk