Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Hirdetés

A legnépesebb Új-Dél-Wales államban július 1-jétől eltörlik azt a szabályt, amelynek értelmében eddig legfeljebb 50 fő tartózkodhatott beltéri rendezvényen, például éttermekben vagy templomokban. Továbbra is ügyelni kell a távolságtartásra: négy négyzetméterenként egy személy tartózkodhat majd a helyiségekben. Ha nem nő a nyáron a fertőzöttek száma, augusztustól újra kinyithatnak az éjszakai mulatók és meg lehet tartani a zenei fesztiválokat is.

A szomszédos Victoria államban jelenleg 20 fős limit van érvényben, június 22-től azonban ezt 50-re növelik a vendéglátóhelyeken. Létszámkorlátozással a sportközpontok és edzőtermek is megnyithatnak.

A szigorú intézkedéseknek és az országos mellett az államok közötti belső határok lezárásának köszönhetően Ausztráliában sikerült megfékezni a járványt, az ország több régiójából már teljesen eltűnt a koronavírus. A járvány halálos áldozatainak száma 102, amely sokkal alacsonyabb mint a legtöbb fejlett országban. A belső határok megnyitásával azonban még óvatosak, mert félő, hogy a túl korai nyitás következtében a járvány második hullámával kellene szembenézniük.

Korábban írtuk

Ausztrália külső határai még legalább szeptember közepéig zárva maradnak, de a hatóságok fontolgatják, hogy a külföldi diákokat – kötelező karantén feltétele mellett – beengedik az országba, illetve a biztonságosnak minősített államokból, például Új-Zélandból a kéthetes karantén nélkül is engedélyeznék a beutazásokat.

Az ausztrál oktatási szektor ugyanis jelentős mértékben függ a külföldi diákok által fizetett magas tandíjaktól, és a rendszer komoly veszteségeket szenvedett el a határok lezárása miatt.