Hirdetés

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) becslései szerint jelenleg 25 millió áldozata van az emberkereskedelemnek világszerte – idézi fel a cikk.

Az elmúlt évtizedek globális történései létrehoztak olyan biztonsági kockázattal rendelkező övezeteket, amelyek a robbanó népesedés mellett megalapozták az illegális migrációt és a szövevényes globális emberkereskedelmi hálózatot.

Mindennek eredményeképpen megjelentek azok a bűnözők, akik már egy összetett hálózatot tudnak működtetni, szinte bárhová ki tudják terjeszteni a tevékenységüket a főbb migrációs útvonalakon. 

Ezen útvonalak mentén az embercsempészés mellett virágzik a fegyver- és kábítószer-kereskedelem, a terrorizmus és a feketepiac is.

Korábban írtuk

Az embercsempészek kulcsszereplői ​​a migránsokat az Európai Unióba szállító láncnak. Két fő útvonalon közlekednek: az egyik a Földközi-tengeren, a másik pedig a Balkánon keresztül. 

A legtöbb migráns olyan közösségi médiaplatformokon keresztül lép kapcsolatba az embercsempészekkel, mint a WhatsApp és a Facebook.

A tengeri út nyolc és tíz óra közötti időt vesz igénybe. A migránsok általában Sfakszból és Tuniszból indulnak. Úti céljuk gyakran Lampedusa és az olasz partok. A balkáni útvonal hosszabb és drágább, de általában biztonságosabbnak tekintik, mint a mediterrán útvonalat. Az utazás két részből áll: Tuniszból Isztambulba, majd innen Belgrádba vezet az út. A szárazföldre kerülve a migránsok mintegy 225 kilométert tesznek meg a magyar határig.

A becslések szerint a két fő csempészútvonal – Kelet-, Észak- és Nyugat-Afrikából Európába, valamint Dél-Amerikából Észak-Amerikába vezet – évente mintegy 6,75 milliárd dollárt termel a bűnözők számára. Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szerint az embercsempészet és a hozzá kapcsolódó bűncselekmények világszerte évente 150 milliárd dollár nyereséget termelnek a sötét érdekkörök számára.

A Balkánon átívelő útvonalon utazó migránsok legalább hétezer eurót fizetnek a csempészeknek a schengeni övezetbe jutásért, míg a mediterrán útvonal 1200–2200 euróba kerül.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Magyar Nemzet honlapján olvashatnak.