Fotó: MTI/EPA/Katerina Klocsko
Mentőalakulatok tagjai egy orosz légitámadásban megsérült lakóháznál a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjában
Hirdetés

Ukrajna az ellentámadás júniusi kezdete óta visszafoglalt néhány kisebb falut a délkeleti Zaporizzsjai területen, de az ország keleti és déli részén húzódó frontvonal az elmúlt egy év során alig változott.

Jevgenyij Balickij, a Zaporizzsjai terület Moszkva által beiktatott legmagasabb rangú tisztségviselője az orosz állami hírügynökségnek hétfőn arról számolt be, hogy erőik megállították az ukrán hadsereg ellenoffenzíváját. Hozzátette, hogy kisebb harcok folynak Robotine település és az attól mintegy 22 kilométerre északnyugatra fekvő Scserbaki falu közelében. „Ez gyakorlatilag az ukrán rezsim agóniája, mivel erőik mára teljesen kimerültek” – jelentette ki.

Az ukrán vezérkar vasárnap este azt közölte, hogy az orosz erők több sikertelen támadást hajtottak végre Robotine közelében és a tőle néhány kilométerre keletre fekvő Verbove falunál.

Az orosz védelmi tárca vasárnapi tájékoztatóján ugyanakkor azt közölte, hogy az orosz erők visszaverték az ukrán támadásokat Verbove és Robotine közelében.

Korábban írtuk

Az ukrán vezérkar azt is közölte, hogy az ukrán hadsereg a Zaporizzsjai területen folytatta a támadó hadműveleteket Melitopol irányában, „kimerítve az ellenséget az ottani frontvonal teljes hosszában”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a hétvégén cáfolta, hogy az Oroszországgal vívott háborúban „patthelyzet” alakult volna ki, ellentmondva főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij tábornok kijelentésének, amely szerint a konfliktus az állóháború irányába halad.