A pert több vallon és flamand, illetve nemzetközi civil szervezet indította. Keresetükben a migránsok befogadásával kapcsolatos rendszeres gondatlansággal, és nemzetközi menekültügyi kötelezettségeik megszegésével vádolták a belga hatóságokat. A belga állam azzal érvelt, hogy azért nem tudott megfelelni a jogi elvárásoknak, mert az országban az ukrajnai háború miatt megnövekedett a beáramló menekültek száma, és ezért befogadási kapacitásaik hiányosak.

Hirdetés

Az ügyben ítélkező bíróság elismerte az állam erőfeszítéseit és a felmerült nehézségeket, de úgy ítélte meg, hogy a nagyfokú beáramlás előre látható tényező volt, így az arra való hivatkozás nem állja meg a helyét. A törvényszék kimondta, hogy a belga állam és illetékes hatóságai megsértették a migránsok befogadásával kapcsolatos törvényt, továbbá az általuk bevezetett, a válság megoldása érdekében hozott intézkedések nem voltak elegendőek ahhoz, hogy teljesítsék a nemzetközi jogból fakadó kötelezettségeiket.

Az ítélet azt is megállapította, hogy „a migránsok befogadásával kapcsolatos korábbi bírósági határozatok végrehajtásának elmaradása aláássa a jogállamiság alapjait”. A belga állammal szemben már több mint 1100 elmarasztaló ítéletet hoztak a belga bíróságok, mivel a kormány nem biztosította a menedékkérők befogadását, ahogy azt a törvény előírja. Az ezekben az ügyekben hozott határozatok 1000 eurós bírságot állapítottak meg minden egyes olyan menedékkérő után, aki nem kapja meg az őt megillető befogadási feltételeket.

A bíróság arra is kötelezte a belga államot, hogy biztosítson megfelelő életkörülményeket – tisztálkodási lehetőségeket, egészségügyi hozzáférést, napi háromszori étkezést – a brüsszeli városközpont egyik épületét elfoglaló menekülteknek. Ezeket a menedékkérőket a Fedasil központokból helyhiány miatt utasították el. A szerdai ítélet értelmében az állam és a Fedasil köteles kérelmezőnként 100 eurós bírságot fizetni, amennyiben a végzés kézbesítésétől számított három napon belül nem hajtják végre a bíróság ítéletét.

Korábban írtuk