A migrációs válság kezelésében egyfelől emberséges, másfelől viszont megfontolt módon kell cselekedni, százmillió ember Afrikából való befogadásával tönkretennénk Európát – hangsúlyozta Wolfgang Schäuble, a német Bundestag elnöke hétfőn Varsóban, a Natolinban működő Európa Kollégiumban, ahol Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel együtt fellépett az Európa jövőjéről szóló pódiumbeszélgetésen.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Felszólalásában Schäuble amellett állt ki, hogy Európa „a nyitott határok földrésze” maradjon. Az európai integráció legnagyobb vívmányának nevezte, hogy miután az évszázadok folyamán az európai országok harcokat vívtak egymás között az országhatárokért, manapság ezek a határok nyitottak.

A XXI. század egyik legnagyobb problémájának a Bundestag elnöke a globális migrációt nevezte. Ha Európában meg akarjuk védeni a nyitott határok koncepcióját, akkor a határokról „megfelelő módon gondoskodni kell” – jelentette ki, hozzáfűzve: ebben az összefüggésben ő „inkább gondoskodásról, mint védelemről” beszélne.

„Nem akarunk védekezni, nem akarunk háborút, menteni akarjuk a veszélybe került emberek életét” – fejtette ki. „Nem akarjuk, hogy az emberek belefulladjanak a Földközi-tengerbe, de harcolnunk kell a szervezett bűnözés, az embercsempészet ellen” – hangoztatta.

Reményét fejezte ki, hogy e téren az eddiginél jobb megoldásokat sikerül kidolgozni Európában. Később, a közönség soraiból feltett egyik kérdésre válaszolva, újból megerősítette a menekültek megsegítésének fontosságát, másfelől beismerte: „ha befogadnánk százmillió embert Afrikából, tönkretennénk Európát, ez lehetetlen”.

Ezért szerinte olyan megoldásokat kell kidolgozni a migrációs válságra, amelyek „megvalósíthatóak, gyakorlatiak”. Úgy vélte: az Európában vallott alapértékeket a világban élő emberek többsége osztja, amennyiben viszont ezen értékeket „mi európaiak nem elég hatékony módon védjük, képtelenek leszünk a jövő építésére”.

Morawiecki a migrációt illetően megismételte kormánya álláspontját, amely a külső európai határok megerősítésére, a migráció okainak Európán kívüli kezelésére teszi a hangsúlyt. Egyes európai vezetők Morawiecki szerint „lassan ráeszmélnek, hogy igazságtalan rákényszeríteni a különféle történelmi tapasztalattal rendelkező, szuverén országokat a menekültkvóták elfogadására”.