Zárt ajtók mögött zajlott a francia elnök és a német kancellár párizsi találkozója szerdán. Mindkét vezető mosollyal köszöntötte egymást, dacára annak, hogy az elmúlt hetekben feszült volt a légkör a két ország között – írja a Híradó.

Hirdetés

Franciaország tiltakozásának adott hangot a német energiaárak alacsonyan tartását célzó 200 milliárd eurós gazdaságvédelmi csomag bejelentését követően. A franciák szerint a német rendelkezés súlyosan sérti az unió országainak integritását, mivel a közös érdekek szem előtt tartása helyett az kizárólag Németországnak kedvez más tagállamok kárára.

Emmanuel Macron a találkozót követően a francia köztelevízióban az infláció okairól is beszélt.

„A most tapasztalt infláció az energiahordozókra vonatkozó importkényszerünk miatt alakult ki. Nyolcvanmilliárd eurós kiesést jelent nekünk, hogy külföldről kell vásároljunk benzint és dízelt. A gáz és a villany ára is azért szabadult el, mert behozatalra szorulunk” – mondta a francia elnök, hozzátéve, hogy a közös európai piacot védő intézkedésekre van szükség, amihez a német és a francia gazdaság együttműködése elengedhetetlen.

„Nemcsak francia vagy német, de európai fejjel is kell gondolkodnunk. Európa óriási gazdasági potenciállal rendelkezik, aminek védelmét sem az amerikaiaktól, sem a kínaiaktól nem várhatjuk el, hiszen ők a saját érdekeik mentén gondolkodnak. Nekünk is így kell tennünk a saját piacunk védelmében” – mondta a francia államfő.

Korábban írtuk

Bár a vitás kérdésekben egyelőre nem sikerült megállapodni, előremutató jel lehet, hogy német–francia munkacsoportok felállításáról döntöttek.

Legfontosabb feladatai közé fog tartozni, hogy a felek közös nevezőre jussanak az energetika kérdéseiben.

A teljes cikk elolvasható a Híradó oldalán, IDE kattintva!