Emmanuel Macron csütörtökön a Sorbonne egyetemen mondott beszédet, amelyben sarkalatos kérdésként merült fel Európa jövője. Emlékeztetett, hogy hét évvel ezelőtt, hivatalba lépésekor mondott hasonló beszédet. Azóta számos válság nehezített meg az EU életét (ide értve a Brexitet, a Covidot, és az orosz-ukrán háborút), ám ezeken a kihívásokon az unió túllendült – épp ezért ma már senki nem beszél arról, hogy kilépne.

Hirdetés

Azonban felhívta a figyelmet, hogy az olyan geopolitikai változások, mint Trump esetleges visszatérése, Oroszország és Kína mozgolódása, komoly fenyegetést jelentenek

„Európa halandó, és kimúlhat. A mi döntésünkön múlik mindent, és most kell döntenünk”

– húzta alá.

Bármilyen erős is a szövetségünk, de Amerikának nem mi vagyunk a legfontosabbak. Az ő prioritásuk: saját maguk, és Kína. Eddig Oroszországtól, Kínától vásároltunk, és Amerikára bíztuk a biztonságunkat. Nos, ennek vége van”.

Korábban írtuk

Hangsúlyozta: Európának önálló, szuverén entitásként kell viselkednie, nem pedig „Washington ölebeként”. Dicsérte az uniós migrációs paktumot, szoros együttműködést sürgetett: „a migránsokat regisztrálni és monitorozni kell, és ha szükséges, akkor kitoloncolni őket”. A brit megoldással, egész pontosan a Ruanda-törvénnyel ugyanakkor nem értett egyet: „nem hiszek abban, hogy kinézünk egy afrikai országot, és oda küldjük az embereket. Ez az értékeink elárulása, és csak oda vezet, hogy egy harmadik világbeli országtól függjünk”.

Az eredeti cikk a Mandiner oldalán olvasható IDE kattintva.