A két hete ismertetett eredeti szigorítási tervek fő elemei között szerepelt, hogy jövő tavasztól a szakképzett külföldi munkavállalóknak a brit munkaadók évente legalább 38 700 font (17,1 millió forint) javadalmazást kötelesek fizetni a munkavállalói vízum kiadása fejében.

Hirdetés

A tervezet szerint, amelyet James Cleverly belügyminiszter ismertetett december 7-én a londoni alsóház képviselőivel, tavasztól ugyanerre a szintre emelkedett volna az az éves bérminimum, amelyet a brit kormány a családi vízumok kiadásának feltételeként jelölt meg.

Ennek alapján áprilistól csak azokhoz csatlakozhattak volna külföldi hozzátartozóik családi vízummal Nagy-Britanniában, akinek éves jövedelme szintén eléri 38 700 fontot.

A külföldiek legális nagy-britanniai munkavállalásának jelenlegi alsó fizetési határa 26 200 font (11,6 millió forint), a családegyesítési vízumok kiadásához pedig a brit kormány legalább 18 600 font legális jövedelmet ír elő a nagy-britanniai kereső számára.

Korábban írtuk

Andrew Sharpe, a brit belügyminisztérium illetékes államtitkára azonban a londoni alsóháznak csütörtökön átküldött írásos tájékoztatásában közölte: jóllehet a kormány szándéka továbbra is az, hogy a családi vízumok és a munkavállalói vízumok kiadásához megjelölt alsó jövedelmi határ azonos szintre kerüljön, de döntés született arról, hogy a családi vízumokhoz szükséges kereseti minimum csak fokozatosan emelkedik.

Sharpe átirata szerint első lépésként jövő áprilistól 29 ezer font (12,8 millió forint) éves kereseti minimumot kell igazolni ahhoz, hogy a brit állampolgárok, illetve a külföldi munkavállalók Nagy-Britanniába hozhassák külföldi hozzátartozóikat.

Az államtitkár elismerte, hogy ha egy lépésben 38 700 fontra emelték volna a családi vízumhoz előírt jövedelem alsó határát, a Nagy-Britanniában dolgozók alig 30 százalékához csatlakozhattak volna külföldi hozzátartozóik.

A terv módosításáról szóló átirat szerint a fokozatos emelésről hozott döntés célja az, hogy kiszámíthatóbb helyzetet teremtsen a családok számára.

A csütörtökön bejelentett változtatás előzményeként családjogi ügyekre szakosodott ügyvédi irodák és jogvédő szervezetek jelezték: több tízezren fordultak hozzájuk azzal, hogy ha az eredeti feltételek életbe lépnek, külföldi hozzátartozóik nem tudnak csatlakozni hozzájuk Nagy-Britanniában.

A panaszosok között a jogi szakértők beszámolói szerint rengeteg olyan fiatal brit állampolgár van, akik külföldön élnek, külföldiekkel kötöttek házasságot és hazatérést terveznek, de nem volt esélyük olyan éves jövedelemre, amelyet a brit kormány eredetileg előírt volna ahhoz, hogy házastársuk is velük tarthasson.

Az eredeti szigorítási csomagterv bejelentésének előzményeként a brit statisztikai hivatal közölte, hogy tavaly nettó 754 ezer volt a Nagy-Britanniában legálisan letelepedett bevándorlók száma. Tizenkét havi időszakra számolva még soha nem ért el ilyen szintet a nettó nagy-britanniai bevándorlás.