Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan
Izraeli katonák a határon átlépve a gázai Sudzsajja negyed felé tartanak Dél-Izraelbõl 2023. december 21-én.
Hirdetés

„A világ tétlenül nézi, ahogy civilek, főként nőket és gyerekek válnak mészárlások, bombázások, csonkítások áldozatává, ahogy elűzik őket otthonaikból és megtagadják tőlük a humanitárius segítséget” – fogalmazott António Guterres.

A főtitkár egyúttal olyan mechanizmust sürgetett, amely – a kétállami megoldás elve mentén – fenntartható békéhez vezet az izraeliek és a palesztinok között.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök többször visszautasította a tűzszüneti felszólításokat, s leszögezte: Izrael a Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezet teljes vereségéig és az októberben a Hamász és egyéb fegyveres szervezetek által elhurcolt túszok kiszabadításáig nem hagy fel a harccal.

Az izraeli műveletekben már több mint 24 400, a Gázai övezetben élő ember vesztette életét és a térségben súlyos humanitárius válság alakult ki.

Korábban írtuk

A Hamász és egyéb szélsőséges csoportok fegyveresei tavaly október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, ahol mintegy 1200 ember megöltek, körülbelül háromezret megsebesítettek és nagyjából 250 embert elraboltak és a Gázai övezetbe hurcoltak. 136-an közülük mind ez idáig nem nyerték vissza szabadságukat. Izrael szerint közülük több mint húszan valószínűleg már nincsenek életben.