Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Egyetlen országnak sem kell megnyitnia határát az ENSZ tervezett globális migrációs csomagja miatt – hangsúlyozta a világszervezet főtitkárának nemzetközi migrációs ügyekkel foglalkozó különleges képviselője a megállapodással szemben Németországban megfogalmazott kifogásokkal kapcsolatban a Die Zeit című német hetilap szerdai számában.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Louise Arbour hangsúlyozta, hogy a megállapodás nem nemzetközi szerződés, hanem csupán egy „politikai szándéknyilatkozat”, ezért nem is keletkeznek belőle jogosultságok a hazájukat elhagyó emberek számára.

„Amennyiben egy ország nem szorul rá, vagy nem tartja helyesnek, hogy befogadjon munkavállalókat más országokból, a csomagból nem következik arra irányuló kötelezettsége, hogy nyissa meg határait” – mondta a tisztségviselő.

Aláhúzta: a megállapodásnak az a célja, hogy kialakuljon egy politikai keret a migráció körüli kérdésekre adandó válaszok nemzetközi kidolgozásához. 

Az egyezményt – hivatalos nevén Globális megállapodás a biztonságos, rendezett és szabályos migrációról –  decemberben fogadják el az ENSZ marokkói csúcstalálkozóján. Az elfogadás folyamatából kilépett az Egyesült Államok, Ausztrália, Magyarország és Ausztria, és a távozást mérlegeli a többi között Lengyelország.

Németországban a szövetségi parlament (Bundestag) pártjai közül az Alternatíva Németországnak (AfD) utasítja el egységesen a megállapodást. A szövetségi kormány menekült-, és bevándorlási politikájának bírálatára összpontosító ellenzéki párt társelnöke, Jörg Meuthen szerint ENSZ globális migrációs csomagja „áttelepítési program a szegénység elől menekülő gazdasági bevándorlók számára”, ezért Németországnak nem szabad csatlakoznia.

Az ügy vitát váltott ki a kormányzó Kereszténydemokrata Unióban (CDU). A bajor testvérpárttal, a Keresztényszociális Unióval (CSU) közös Bundestag-frakció keddi ülésén a Die Welt című lap beszámolója szerint hosszú vita után végül abban állapodtak meg, hogy a koalíciós társ Német Szociáldemokrata Párt (SPD) képviselőivel együtt kidolgoznak egy határozattervezetet, amelyben kiállnak a megállapodás mellett. A terv szerint a Bundestag még az ENSZ decemberi marokkói csúcstalálkozója előtt elfogadja majd a határozatot.