„Mélységesen sajnálom, hogy újrakezdődtek a katonai műveletek Gázában” – írta Guterres az X-en, hozzátéve, hogy az ellenségeskedés folytatása újfent rámutatott a valódi humanitárius tűzszünet fontosságára.

Hirdetés

Az UNICEF szóvivője, James Elder is a konfliktus mielőbbi lezárását szorgalmazta. A Gázai övezetből küldött videoüzenetében kijelentette, hogy tartós tűzszünetre van szükség, és a cselekvés hiánya önmagában hallgatólagos belegyezés gyerekek meggyilkolásába.

Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa felszólította a feleket, hogy tegyenek lépéseket a tűzszünet megújítása érdekében. „Katasztrófa, hogy folytatódik az ellenségeskedés a Gázai övezetben” – jelentette ki Türk.

„Felszólítok minden befolyással bíró felet és érintett államot, hogy humanitárius és emberi jogi okokból azon nyomban kétszerezzék meg erőfeszítéseiket a tűzszünet biztosítása érdekében” – közölte az osztrák diplomata.

Október 7-én a Hamász palesztin terrorszervezet fegyveresei meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, megöltek mintegy 1200 embert, megsebesítettek további mintegy háromezret, és nagyjából 240 embert elraboltak és a Gázai övezetbe hurcoltak. Izrael válaszul háborút indított a Hamász ellen, és a terrorszervezet elpusztítására tett ígéretet.

A szembenálló felek között november 24-én lépett életbe fegyvernyugvás, melynek értelmében a Hamász túszokat engedett el, Izrael pedig fogva tartott palesztinokat engedett szabadon, valamint humanitárius segélyek érkezhettek az övezetbe. A tűszünetet kétszer meghosszabbították, de péntek reggel hivatalosan véget ért.

Korábban írtuk