A lap szerint Arena ugyan elismerte az „adminisztratív vétséget”, szerinte azonban ezért nem ő személyesen, hanem az asszisztense a felelős, aki nem fejezte be a szükséges papírmunkát.

Hirdetés

A magas rangú képviselőre akár tízezer eurós pénzbüntetés és a hivatalától való egyéves eltiltás is várhat, amennyiben bebizonyosodik, hogy vétett az uniós intézmény magatartási kódexe ellen – az effajta szankciókat azonban ritkán hajtják végre. A Politico szerint ugyanakkor Arena „apró hibája” aligha jelent többet egy lábjegyzetnél a Brüsszelt elárasztó korrupciós vádak tengerében, amelynek tavaly december eleji kirobbanása óta több – elsősorban szocialista – EP-képviselőről és a strasbourgi parlamenttel szorosan együttműködő nem kormányzati szervezetről derült ki, hogy nagy összegű készpénzt fogadtak el a katari és a marokkói kormányoktól lobbitevékenységért cserébe.

Arena ügye mindenesetre túlmutat önmagán, hiszen a politikus által vezetett emberi jogi albizottság kerülhet a vihar középpontjába. A brüsszeli lap saját értesüléseire hivatkozva azt állítja, az emberi jogi albizottság korábbi elnöke különleges alkut kötött az Öböl-menti állammal, egyes parlamenti meghallgatások „kiegyensúlyozatlanok” voltak és arra is van bizonyíték, hogy miként dolgoztak együtt a kulisszák mögött a fő bűncselekményekkel gyanúsított személyek a bizottsággal.

A négy, eddig az ügyben letartóztatott személyből ugyanis három szorosan kötődik a DROI-hoz: Pier Antonio Panzeri volt szocialista EP-képviselő például korábban az emberi jogi albizottság elnöke volt, Francesco Giorgi, Panzeri egykori asszisztense pedig azóta is a bizottság egyik jelenlegi tagjánál dolgozik. A letartóztatottak között van még Giorgi élettársa, Eva Kaili görög szocialista EP-képviselő, a strasbourgi testületnek az ügy miatt menesztett korábbi alelnöke és Niccolo Figa-Talamanca, a jogállamisági kérdésekkel foglalkozó No Peace Without Justice nevű civil szervezet igazgatója, aki szintén szorosan kapcsolódik a DROI tevékenységéhez. Andrea Cozzolino, egy a bizottságnak dolgozó másik szocialista EP-képviselő továbbá jelenleg egy lehetséges vizsgálat előtt áll a korrupciós vizsgálat részeként, miután a belga hatóságok kérték mentelmi jogának felfüggesztését. Cozzolino tagadta, hogy jogsértést követett volna el, és azt mondta, hogy szeretné, ha feloldanák a mentelmi jogát, hogy tisztázhassa a nevét.

Mivel azonban a belga ügyészség nem hozta nyilvánosságra a gyanúsítottak ellen felhozott vádak részleteit, egyelőre nem teljesen világos, milyen konkrét bűncselekményeket követtek el. 

A brüsszeli lap ugyanakkor fontosnak tartotta leszögezni: bár a DROI nem jogalkotó erő, mégis befolyásos és „napirend-meghatározó” szerepet játszik az uniós rendszerben.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Korábban írtuk