A 2018-ban folytatott viták után új fejezetet kezd és a konstruktív, építő együttműködésre törekszik az új évben a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége – hangsúlyozta a két párt új elnöke kedden Berlinben, első közös nyilvános rendezvényükön.

Fotók: MTI, szerk.: demokrata.hu

Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-elnök és Markus Söder, a CSU vezetője négyszemközti megbeszélésük után tartott tájékoztatójukon elmondták, hogy „új szakasz” kezdődik a pártszövetség történetében.

Ez a többi között a migráció és a menekültügy területére is érvényes, így a 2015 óta történtek elemzését szolgáló februári CDU-s tanácskozásra meghívják a CSU vezető szakpolitikusát, Joachim Herrmann bajor belügyminisztert is – mondta Annegret Kramp-Karrenbauer.

A feburár 10-én kezdődő kétnapos tanácskozáson „mérleget akarunk készíteni, megnézzük, hogy a kedvező fejlemények révén hol tartunk”, azt is, hogy „mi az, ami nem működik, és miért nem működik” – fejtette ki a CDU elnöke, kiemelve, hogy „jó, és közös válaszokat” keresnek a testvérpártok, és az eredményeket beépítik az európai parlamenti (EP-) választásra készítendő programjukba.

Markus Söder aláhúzta, hogy „az elméleti viták helyett az eredményekre” kell összpontosítani. Mint mondta, a migrációról folytatott tavalyi viták miatt nem irányult kellő figyelem arra, hogy sikerült megteremteni „a humanitás és a rend egyensúlyát”. Az eredményeket jelzi, hogy csak Bajorországban több mint 90 ezer menekült talált állást 2018 végéig – mutatott rá a CSU elnöke.

Kiemelte, hogy az alapelvek változatlanok, a védelemre szoruló embereket be kell fogadni és be kell illeszteni a társadalomba, a maradásra nem jogosultakat pedig vissza kell juttatni a hazájukba. Ezt szolgálja a többi között az új bajor határrendőrség és az új típusú menekültügyi befogadóközpontok, az úgynevezett  AnKER központok sora, amelyekben a mnegérkezéstől ügyük jogerős elbírálásáig elhelyezik a menedékkérőket.

Mindketten hangsúlyozták, hogy gyakorlatias, „praktikus” politikára van szükség azért is, hogy visszanyerjék mindazon választók bizalmát, akik a migrációval kapcsolatos aggodalom, elbizonytalanodás miatt más pártokhoz sodródtak.

Ezzel összefüggésben Markus Söder arról is szólt, hogy a CDU/CSU új jobboldali vetélytársa, az Alternatíva Németországnak (AfD) nem csalódott konzervatívok pártja, hanem egyértelműen szélsőséges erő. A Zöldek „sem szentek”, és a CDU/CSU-nak velük szemben is határozottan fel kell lépnie. 

Kiemelte, hogy mindhárom eszmei irányzatot, a konzervatív mellett a liberális és a keresztényszociális gondolatkört is meg kell jeleníteni a pártszövetség politikájában. A CDU-ban végrehajtott elnökváltással, Angela Merkel kancellár pártvezetői tevékenységének befejezésével kapcsolatban megjegyezte: örömteli, hogy a CDU újra „felfedezte konzervatív lelkét”.

Annegret Kramp-Karrenbauer aláhúzta, hogy az eddginél szorosabb együttműködés kezdődik, ezt jelzi, hogy a CDU és a CSU elnöksége a hétfői ülésük egy részét egy telefonkonferencia keretében közösen tartották, amire három éve nem volt példa.

Az EP-választás kampányában is közösen küzdenek a választókért, a CSU-s Manfred Weber – az Európai Néppárt úgynevezett csúcsjelöltje – vezetésével, az első nagy rendezvényt április 27-én tartják – mondta Annegret Kramp-Karrenbauer. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy Angela Merkel is részt vesz majd a választási kampányban.