„Elvisszük a gázt a Kaszpi-tengerből Európába a már létező folyosón át, amely a transzanatóliai vezeték gerincét képezi” – mondta Erdogan a türkmenisztáni Avaza városában, ahol a türkmén és az azerbajdzsáni elnökkel tárgyalt. „El kell indítanunk a munkát annak érdekében, hogy a türkmén gázt eljuttathassuk a nyugati piacokra” – tette hozzá.

Hirdetés

A terv értelmében a földgázban gazdag Türkmenisztánt a Törökország és Azerbajdzsán között már létező vezetékhálózatra csatlakoztatnák.

A török elnök októberben Vlagyimir Putyin orosz elnök elképzelését is támogatásáról biztosította, amelynek értelmében Északnyugat-Törökországban gázcsomópontot alakítanának ki, hogy az európai vásárlók Ukrajna, illetve a Balti-tenger kikerülésével juthassanak orosz gázhoz. Erdogan régóta dédelgetett elképzelése, hogy az Ázsia, a Közel-Kelet és Európa között fekvő Törökországot a földrajzi helyzetet kihasználva az energiakereskedelem nemzetközi csomópontjává tegye.

Az amerikai energetikai információs hivatal (EIA) adatai szerint Türkmenisztán a világ hatodik legnagyobb bizonyított földgázkészletével rendelkezik. Korábban a türkmén földgáz Oroszországon keresztül érte el a nemzetközi piacokat. Türkmenisztán az utóbbi időben fokozta gázszállításait Kínának, és Törökországon keresztül elérhető újabb piacokat keres.

Korábban írtuk