Ausztria lépése a mecsetek bezárása és a külföldről támogatott imámok kiutasítása felé feldühítette Törökország elnökét, Recep Tayyip Erdogant – adta hírül az RT.com. Erdogan a „kereszt és a félhold háborújára” figyelmeztet, illetve megemlíti, hogy Ankara a lépést nem nézi tétlenül.

Fotó: MTI, archív

„Ezek a lépések az osztrák miniszterelnöktől a kereszt és a félhold háborúja felé vezetik a világot” – mondta Erdogan Isztambulban vasárnap. A félhold, amely mecseteken és más muszlim építményeken látható, az iszlám vallás időtlenségét szimbolizálja.

„Azt mondják, hogy kiutasítják az imámjainkat Ausztriából. Szerintük ezt tétlenül fogjuk nézni? Tennünk kell valamit” – tette hozzá Erdogan.

Múlthéten a jobboldali osztrák belügyminiszter, Herbert Kickl bejelentette, hogy az ország hét mecsetet akar bezárni és tucatnyi Törökország által pénzelt imámot és családjaikat akarja kitoloncolni azért, hogy megtörje a politikai iszlámot az országban.

Ausztria lépései Sebastian Kurz szerint a radikalizáció és a növekvő „párhuzamos társadalom” ellen lépnek fel. Ezt a magyarázatot Ankara azonban nem fogadta jól. „Ausztria döntése a mecsetek bezáratásáról és az imámok kiutasításáról iszlamofóbiát, rasszizmust és diszkriminációt tükröznek az országban” – kommentálta Twitteren az eseményt Erdogan szóvivője, Ibrahim Kalin.

Kalin szerint az osztrák kormány „muszlim közösségeket vett célkeresztbe olcsó politikai pontszerzés miatt”.

Korábban az osztrák kormány a fejkendő viselését tiltotta meg lányoknak óvodákban és általános iskolákban. A lépés célja a gyermekek védelme volt, feltehetőleg az osztrák kultúra megerősítése és a hatékonyabb asszimiláció elérése érdekében.