A fehérorosz egyenruhások kíséretében a határhoz érkezett több száz fős migránscsoportnak ez volt az első kísérlete hétfőn arra, hogy illegálisan behatoljon Lengyelországba – tette hozzá a lengyel hatóság. A migránsok ledöntötték a szögesdrót határkerítést, amelynek túloldalán a lengyel rohamrendőrök sorakoztak fel velük szemben.

Hirdetés

A belügyminisztérium közlése szerint a lengyel biztonságiak a helyzetet ellenőrzésük alatt tartják a lengyel oldalon.

Nem sokkal a migránsok próbálkozása előtt Stanislaw Zaryn, a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője Twitter-üzenetében azt írta, hogy „nagyon zavaró” hírek érkeznek a határról. „Fehéroroszországban a lengyel határ mellett migránsok nagy csoportja gyűlt össze és indult el a határ felé. Tömegével próbálnak majd lengyel földre lépni. Megkezdődött az eddigi legerősebb kísérlet arra, hogy Lengyelországba jussanak” – írta Zaryn. Hozzátette, hogy a csapat zömmel fiatalokból áll.

A fehérorosz határőrség úgy nyilatkozott, hogy minden szükséges intézkedést megtett „a nemzetközi kommunikációs csatornák zavartalan működéséért és a menet biztonságáért”. Egyúttal „a lengyel hatóságok embertelen magatartása miatti elkeseredett lépésnek” minősítette a migránsok akcióját.

A dpa német hírügynökség jelentése szerint a több száz fős migránscsapat fotók alapján minden ingóságát magával cipelve tartott a lengyel határ felé, amely egyúttal az Európai Unióé is.

Korábban írtuk