Fotó: shutterstock.com/Murrr Photo (illusztráció)
Hirdetés

A többnapos, özönvízszerű esőt követően csütörtökön történt a földcsuszamlás a Racsa-hegység egyik üdülőhelye, Csovi mellett; a lezúduló eső villámárvizet okozva üdülőházakat, autóutakat és hidakat sodort el, és az elektromos távvezetékeket is megrongálta.

A georgiai belügyminisztérium közleménye szerint csütörtökön kettő, pénteken pedig további négy ember holttestét találták meg a katasztrófa sújtotta területen, Oni járásban; 140 embert már sikeresen kimenekítettek, és a további túlélők evakuálása is folyamatban van.

Irakli Karszeladze infrastruktúráért felelős miniszter a médiának nyilatkozva azt mondta, hogy egyelőre 35 eltűnt személyről tudnak, és keresésüket szünet nélkül folytatja a mintegy 400 fős tűzoltó-, rendőr- és polgári mentőcsapat. Hozzátette, hogy pénteken a miniszterelnök, Irakli Garibasvili is a helyszínre érkezett.

Merab Gaprindasvili geológus, a Georgiai Környezetvédelmi Ügynökség szakértője georgiai tévécsatornáknak nyilatkozva azt mondta, hogy a nagy mennyiségű esőn kívül egy közeli gleccser olvadása is közrejátszott a katasztrófa kialakulásában. Hozzátette, hogy ilyen természeti jelenségre még sohasem volt korábban példa Észak-Georgiában.

Korábban írtuk