Hirdetés

A spanyol gazdák Castellon városában lezárták a kikötői terminálokhoz vezető utat, így tiltakoznak a harmadik országokból érkező behozatal és a szigorú uniós szabályozások ellen.

„Nem az egyiptomiak vagy a törökök, hanem az Európai Unió politikája ellen tiltakozunk, amely lehetővé teszi olyan termékek bejutását Törökországból és Egyiptomból, amelyek minősége és előállítási szabályozása messze elmarad az európai követelményektől” – vázolta fel helyzetüket az egyik gazda.

Az olasz gazdák éppoly dühösek, mint Európa többi részén élő társaik. Szerintük az egész ágazat, amely egykor Olaszország gazdaságának erőssége volt, ma már árnyéka önmagának. Az olcsó külföldi importot, főleg

az olcsó ukrán gabona behozatalát tisztességtelennek tartják.

A görög gazdálkodók is fokozták tiltakozásukat: újabb autópályákat és utakat zártak le, és Athénban is nagygyűlést terveznek. Követeléseik között szerepel a termelési költségek csökkentése, a mezőgazdasági gázolaj adómentességének támogatása és a termelésből származó bevételkiesés teljes kompenzálása. A kormány azt üzente, nyitott a párbeszédre, de azzal a feltétellel, ha a megbeszélések előtt a gazdák feloldják az útblokádokat.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Híradó honlapján olvashatnak.

Fotó: MTI/EPA/EFE/Quique García
Az Európai Unió mezõgazdasági politikája ellen tüntetõ spanyol gazdák traktorjaikkal Barcelonában 2024. február 8-án.
Korábban írtuk