Josep Borrell európai uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő, valamint Vera Jourová átláthatóságért és értékekért felelős uniós biztos a november 2-án tartott nemzetközi nap alkalmából kiadott közös közleményben azt írták: a médiát világszerte érik támadások, az újságírókat egyre gyakrabban veszik célba a véleménynyilvánítás szabadságát korlátozó jogszabályok meghozatalával, valamint visszaélésszerű peres eljárások indításával, korlátozva ezzel a pluralizmust, a szerkesztői függetlenséget és sértve a véleménynyilvánítás szabadságát.

Hirdetés

„Az újságírók védelme saját jogaink védelmét jelenti. A demokrácia nem működhet szabad és független média nélkül” – fogalmaztak.

Kijelentették: az Európai Bizottság elítéli a gyilkosságokat, a fizikai támadásokat, az önkényes letartóztatásokat, az online és offline megfélemlítéseket, a zaklatásokat és megfigyeléseket, amelyekkel az újságírók időnként szembesülnek hivatásuk gyakorlása közben. Az emberi jogok megsértése és az újságírókkal szembeni visszaélések nem maradhatnak büntetlenül – húzták alá.

„Felszólítunk az újságírók biztonságát szolgáló nemzeti keretek kialakítására, amelyeknek magukban kell foglalniuk a figyelemfelkeltést, a megelőzést, a védelmet és a büntetőeljárást, különös tekintettel a nőkre és a kisebbségi csoportokhoz tartozókra vonatkozó konkrét intézkedéseket” – fogalmaztak.

Az Európai Unió világszerte kiáll az újságírók mellett, akik nap mint nap gyakorolják a véleménynyilvánítás szabadságát mindannyiunk érdekében – tették hozzá.

November 2-át az ENSZ Közgyűlése 2013. december 18-án nyilvánította az újságírókkal szembeni bűntettek büntetlensége elleni küzdelem nemzetközi napjává, részben annak emlékére, hogy 2013-ban ezen a napon Maliban meggyilkolták a Radio France Internationale (RFI) francia rádióállomás két újságíróját.

Korábban írtuk