Fotó: Két nappal koráb MTI/EPA/ANA-MPA/Jánisz Koleszidisz
Az illegális bevándorlókat szállító halászhajó katasztrófájának túlélõi várakoznak menekülttáborokba induló buszokra a görögországi Kalamata kikötõjében 2023. június 16-án
Hirdetés

Előzőleg Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa nagyobb koordinációra szólított fel a tagállamok között a keresés és mentés terén, és arra figyelmeztetett, csak idő kérdése, hogy egy hasonló eset megismétlődjön.

A Politico brüsszeli hírportál által látott dokumentumtervezet szerint a parlamenti szöveg a tagállamok illetékes hatóságai és az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) által végrehajtott átfogó uniós keresési és mentési misszió létrehozására szólít fel. 

A parlamenti indítvány továbbá felszólítja az uniós tagállamokat, hogy tartsák nyitva a legközelebbi biztonságos kikötőket a nem kormányzati szervezetek hajói számára, és ne kriminalizálják az ilyen csoportokat.

A dokumentum arra is felszólítja a bizottságot, hogy ellenőrizze, a migránsok visszatoloncolása összhangban van-e az európai és a nemzetközi joggal.

A teljes cikk ITT olvasható.

Korábban írtuk