A fehérorosz diplomácia vezetője hangsúlyozta: országa kész az egyenjogú és a kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszédre az Európai Unióval.

Hirdetés

Elmondta, hogy a litván és a lengyel diplomáciai személyzet csökkentésére vonatkozó fehérorosz javaslat válaszlépés volt ezen országok vezetésének Fehéroroszországgal szemben „játszott különösen negatív szerepére”, azonban semmiképpen sem irányul az Európai Unió ellen, vagy a párbeszéd megszakítására.

A tárcavezető közölte továbbá azt is, hogy partnerével megállapodtak a párbeszéd fenntartásában.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke október elsején jelentette be, hogy szankciók bevezetése mellett döntöttek Fehéroroszországgal szemben az európai uniós tagállamok vezetői az augusztus 9-i elcsalt elnökválasztás, illetve az azt követő megmozdulások részvevői elleni erőszakos fellépés miatt. Minszk másnap ellenszankciókat vezetett be az Európai Unióval szemben, ennek keretében listát állított össze azokról, akik nem léphetnek be Fehéroroszország területére.

Korábban írtuk

Az augusztus 9-i fehérorosz elnökválasztáson a hivatalos adatok szerint az országot 26 éve vezető Aljakszandr Lukasenka elnök a szavazatok több mint 80 százalékával megszerezte hatodik mandátumát. Az ellenzék szerint az országot 1994 óta irányító elnök elcsalta a választást. A hatóságok könyörtelen brutalitással igyekeznek elfojtani a tüntetéseket.