Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter csütörtökön „komoly biztonsági államérdekre” hivatkozva bejelentette, hogy felfüggesztik a forgalmat a Bobrownikinél található közúti határátkelőn. Az intézkedés péntek déltől lép érvénybe. Bobrowniki a hat lengyel-fehérorosz közúti határátkelő egyike. A hat közül korábban már hármat átmenetileg bezártak a Fehéroroszországon át Európába irányuló illegális bevándorlás miatt.

Hirdetés

A minszki közlemény szerint a lengyel döntés „irracionális és veszélyes”, a határátkelő bezárása „katasztrofális” következményekkel jár, és „összeomláshoz” vezethet a határ mindkét oldalán. Lengyelország a fő menedékhelye a fehérorosz elnök, Aljakszandr Lukasenka rendszerét bíráló ellenzékieknek.

Bobrowniki lezárásával mindössze két átkelő marad a két ország 400 kilométeres közös határán. Minszk szerint terhelésük a döntés miatt rendkívüli mértékben meg fog nőni.

A kétoldalú kapcsolatokban további feszültséget okozott, hogy egy fehérorosz bíróság szerdán nyolc év börtönre ítélte Andrzej Poczobut fehéroroszországi lengyel kisebbségi vezetőt. Az eljárást Varsó politikailag motiváltnak minősítette, a lengyel szejm határozatban ítélte el, és szankciók kivetését szorgalmazta a lengyel kisebbség üldözéséért felelős személyek – bírák, ügyészek, hivatalnokok – ellen.

Kaminski kezdeményezte, hogy a lengyel belügy szankciós listájára vegyék fel a lengyel kisebbség elnyomásáért felelős személyeket is.

Korábban írtuk