Óriási felháborodás fogadta Lengyelországban, hogy Ukrajna bejelentette, bepereli Varsót, amiért – a magyarok és szlovákok mellett – az ukrán gabona importtilalmának meghosszabbításáról döntött. Nemcsak Andrzej Duda lengyel elnök hasonlította a fuldokló emberhez az ukránokat – utalva arra, hogy még a segítőnek is árthatnak –, de az internetet is ellepték a dühös kommentek. 

Hirdetés

Érdemes áttekinteni, hogyan háborogtak például az egyik legnagyobb lengyel napilap, a Gazeta Wyborcza vonatkozó cikkei és Facebook-bejegyzései alatt, íme néhány szemléletes komment:

„Ez gusztustalan, annak fényében, mennyi mindent tettünk már Ukrajnáért. Botrányos!”

„Ez aztán a hála…”

Korábban írtuk

„Lengyelországnak AZONNAL le kell állítani a fegyverszállításokat, és a Lengyelországban élő ukrán menekültek anyagi támogatását!”

„Ukrajnában már nem gondolkodnak logikusan.”

„Ezennel vége annak, hogy Ukrajnát támogatom, és úgy tűnik, ezrek lesznek még így.”

Az ukrán per hírére a Fakt24, a legnagyobb bulvárlap olvasói is kiakadtak, a cikkre majd 500 hozzászólás érkezett, és 212 „dühítő” reakció. Néhány, a kommentözönből:

„Holnap meg majd Przemyśł és Rzeszów városát rohanja le Ukrajna? A mi tankjainkkal és F–16-osainkkal? Már itt is vannak. Az ukránok megmutatják igazi arcukat. És ez csak a kezdet…”

„A kisujjamat nyújtod, és az egész kezedet akarja.”

„Ez aztán a hála! Ideje lenne a saját országunkkal törődni!”

Még a Rzeczpospolita üzleti napilap – melynek kiadójában Soros György is tulajdonrészt szerzett – híradásaira is érkezett néhány cinikus vagy éppen indulatos hozzászólás. Arra a mai fejleményre, hogy Andrzej Duda lengyel elnök végül nem találkozott Volodimir Zelenszkijjel, például így reagáltak néhányan a Facebookon:

„Szomorú – hogy fogja Duda túlélni, hogy vége ennek a gyönyörű szerelemnek?”

„Zelenszkij kést szúrt a hátába.”

„Csak azért kellettünk az ukránoknak, hogy fegyvereket adjunk, és otthont adjunk kétmillió ukránnak, semmi másért. Ez a nemzet semmit nem változott UPA (Ukrán Felkelő Hadsereg) óta…”

További ukrán lapoktól és hozzászólásokból még hosszan lehetne idézni – több ezer született belőlük. Vizsgálatunk persze nem reprezentatív, de az egyértelműen látszik, hogy az ukránok többsége vérig sértődött, és úgy érzik Ukrajna hálátlan volt azok után, hogy milyen támogatást kaptak a háború kezdete óta Lengyelországtól. Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy néhányan védelmükbe is vették Kijevet, illetve még gyakoribb, hogy a kormányt támadják, amiért szerintük a közelgő választások előtt kijátsszák az „ukránellenes kártyát”.