Az olasz katonák bevetésével kezdték meg kedden a Róma közeli Castelnuovo di Porto menedékkérő-táborának felszámolását, ahonnan több mint ötszáz személyt helyeznek át máshova az új olasz migrációs törvénnyel összhangban.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Elsőként 30 embert szállítottak el busszal a dél-olaszországi Campania más táboraiba. A tábor lakóit meglepte az áthelyezés, amelyet 48 órával korábban közöltek velük. 

A menedékkérők szétosztását katonák végzik. A tábort január 31-ig teljesen kiürítik. 

Az olasz fővárostól mintegy negyven kilométerre található Castelnuovo di Porto menedékkérőket befogadó táborát (Cara) 2008-ban nyitották meg. A második legnagyobb volt Olaszországban a szicíliai Mineóban működő hasonló tábor után. Castelnuovo di Portóba Ferenc pápa is ellátogatott: az egyházfő 2016 nagycsütörtökén a tábor lakóin végezte a lábmosás szertartását. Akkor több mint 800 lakója volt a tábornak. 

Azóta 535-re csökkent a számuk, a felük menedékkérelme elbírálására vár, a másik felük már korábban ideiglenes, legfeljebb két évre szóló menedékjogban részesült, de a táborban élt. Kivétel nélkül közép-afrikaikról van szó. Olaszország más táboraiba szállítják át őket. Egyedül húsz személy hagyhatja el szabadon a tábort, akik nemzetközi humanitárius védelmet élveznek. Nekik önerőből kell új szállást találniuk. 

Castelnuovo di Porto az első menedékkérő-tábor Olaszországban, amelyet a november végén hatályba lépett migrációs-biztonsági csomag bevezetése óta bezárnak. Matteo Salvini olasz belügyminiszter közösségi oldalán közölte, hogy a tábor felszámolása  csak a bérleti díj megszüntetésével havonta egymillió euró megtakarítást jelent az olasz államnak. „Senkit nem teszünk utcára (..) de felszámoljuk a migráció üzletét, vége a gyöngyéletnek” – írta Matteo Salvini.

A balközép Demokrata Párt (PD) ellenzéki párt politikusai kijelentései szerint Salvini „lágerbe” zárja a menedékkérőket. 

A Salvini-rendelet értelmében Olaszország eltörölte azt a korábbi gyakorlatot, hogy a tengeren keresztül partot érő bevándorlók majdnem automatikusan, humanitárius menedékjoghoz jutottak, és ezzel együtt tartózkodási engedélyhez. Ez többször is meghosszabbítható volt. Az ebben részesülők, nappal nyitott táborokban kaptak szállást, mint például Castelnuovo di Portóban.

Újabb csoportot szállítottak el a bezárásra ítélt olaszországi menedékkérő-táborból

Hetvenöt afrikai menedékkérőt szállítottak el autóbuszokkal a Róma közeli Castelnuovo di Porto táborából szerdán, folytatva a bezárásra ítélt központ kiürítését, amelyet ellenzéki tiltakozás kísér. 

A kedden elszállított első, 35 fős csoportot a dél-olaszországi Calabria központjaiban osztották szét. Az újabb 75 személy egy része a szintén déli Campania és más olasz tartományok hasonló táboraiba kerülnek át. Ezzel az 535 fős táborból már több mint százan távoztak. 

A szerdai buszok indulását a helyszínen Rossella Muroni, az ellenzéki Szabadság és Egyenlőség (LeU) baloldali párt képviselőnője próbálta megakadályozni, hiába. 

A tábor bezárását és a menedékkérők máshova szállítását több ellenzéki párt és az olasz egyház is tiltakozással fogadta, hangsúlyozva, hogy „állatként” kezelik a menedékkérőket, akiket most „lágerekbe” zárnak. A menedékkérők úgy nyilatkoztak, hogy átköltöztetésükkel megszakad a Castelnuovo di Portóban megkezdett integrációjuk, mivel sokan olaszul tanultak és iskolába is jártak a táborban. Többen a közelben dolgoztak. Hozzátették, nem kaptak elegendő információt arról sem, hova szállítják őket, és mi lesz a további sorsuk. 

Matteo Salvini olasz belügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján elutasította a „deportáció” vádját. Kijelentette, nem tesz mást, mint tiszteletben tartatja a szabályokat. Korábban közösségi oldalán közölt videóüzenetében elmagyarázta, hogy mivel Olaszországba kevesebben érkeznek, ezért értelmetlenné vált a nagyobb olaszországi menedékkérő-központok fenntartása. Nem teszünk senkit sem utcára, kisebb központokba helyezzük át őket – jegyezte meg az olasz belügyi tárca vezetője. Megjegyezte, hogy további menedékkérő táborok bezárására készülnek. 

A sajtótájékoztatón elmondott adatok szerint tavaly január elsején 183 ezer menedékkérő volt a nekik fenntartott olaszországi táborokban, az idei év első napjára számuk 50 ezerrel csökkent. A tavalyi év első három hetében a menedékkérelmek 57, az idén ezek 78 százalékát utasították vissza az olasz hatóságok. 

Miután Berlin és Párizs is jelezte esetleges kilépését a Sophia földközi-tengeri katonai műveletből, Matteo Salvini kijelentette, hogy Róma hónapok óta a március végéig meghosszabbított művelet szabályainak módosítását sürgeti. Hozzátette, a 2015 óta a Sophia keretében megmentett emberek 100 százalékát az olaszországi partokra hozták. 

Matteo Salvini bejelentette, hogy az olasz belügyminisztériumnak bizonyítékai vannak a líbiai embercsempészek és a tengeri mentést végző NGO-k közti kapcsolatról. Ezeket az olasz hatóságokhoz továbbítják. Kifejtette, hogy a líbiai hatóságoktól az embercsempész szervezetek vezetőinek kiadatását kéri.