A néppárti politikus nyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy bár a cégek a mélytengeri fúrás és kitermelés során a legmodernebb ipari technológiákat alkalmazzák, ma ezek a módszerek még nem kockázatmentesek. Gyürk András szerint a magánberuházások térnyerése az energiaszektorban nem eredményezheti, hogy a politikai döntéshozók lemondjanak a szigorú környezetvédelmi szabályozás jogáról.

A fideszes európai parlamenti képviselő állásfoglalásában rámutatott azokra a környezeti hatásvizsgálatokra és a munkabiztonságra vonatkozó uniós irányelvekre, amelyek szerinte túl általánosak. A politikus hozzátette: azok a szabályok, amelyek valamivel konkrétabbak, inkább a katasztrófa megtörténte utáni lépésekre összpontosítanak. A megelőzéssel kapcsolatos szempontok így háttérbe szorulnak.

Magyarországon is történtek komoly biztonsági kockázatot jelentő események, melyek közül a Paksi Atomerőműben bekövetkezett 2003-as baleset tekinthető a legjelentősebbnek. Gyürk András szerint a hazai tapasztalatok és az amerikai katasztrófa is egyértelművé teszik, hogy világos, egyértelmű szabályokkal le kell határolni a felelősségi köröket az energetikai létesítmények tulajdonosai és a felügyelő hatóságok között.