A katolikus egyházfő felhívta a figyelmet arra, hogy a világot „fokozottan fenyegeti az erőszak, agresszió és széttöredezettség”.

Hirdetés

Mint írta, „az emberiség családjának közérdekéért” a vállalatoknak és államoknak együtt kell működniük a globalizáció jövőbe tekintő és etikailag igazolható modelljeinek kidolgozása végett. Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy mindebben figyelembe kell venni a szegények és rászorulók érdekeit is.

Úgy fogalmazott, hogy a háborúk olyan igazságtalanságok gyümölcsei, amelyek ellen küzdeni kell.

A konfliktusok rendezése „többet igényel, mint a háborús eszközök félretételét; az igazságtalanságok orvoslását igényli, amelyek ezen konfliktus alapvető okai” – írta. A katolikus egyházfő mindemellett az éhínséget nevezete a világ legsúlyosabb igazságtalanságának. „Éhínség sújtja a világ egyes régióinak egészét, míg másokat a túlzó élelmiszerpazarlás jellemez” – sérelmezte.

„Hogy lehetséges az, hogy a mai világban továbbra is éheznek emberek, kizsákmányolják őket, írástudatlanságra vannak kárhoztatva, nem jutnak hozzá alapvető orvosi ellátáshoz, illetve fedél nélkül maradnak?” – vetette fel.

Levelében nehezményezte azt is, hogy a természeti erőforrások kiaknázása továbbra is csak keveseknek biztosít jólétet, míg egész társadalmi csoportok, amelyek természetes haszonélvezői lennének ezeknek a forrásoknak, szegénységben kénytelenek élni.

Korábban írtuk