Ferenc pápa a vatikáni püspöki szinódus keretében tartott imavirrasztást a menekültekért és a migránsokért.

Hirdetés

A látogatók elől elzárt Szent Péter téren kizárólag a szinódus résztvevői vehettek részt a pápa vezette imán, mintegy hatszázan. Rendkívüli eseménynek számított, hogy Ferenc pápa a majdnem teljesen üres téren kerekesszékben ülve haladt keresztül, egy biztonsági ember tolta a széket.

Az imavirrasztás helyszíne a tér egyik oldalsó részén volt, ahol 2019 óta Timothy Schmalz kanadai művész Angel Unawares című szobra áll, amelyet a migránsoknak ajánlott, egy emberekkel teli hajót ábrázol.

A virrasztáson mások között egy Ukrajnából, egy Kamerunból és egy El Salvadorból érkezett menekült is felszólalt.

Korábban írtuk

Ferenc pápa beszédében azokról emlékezett meg, akik erdőkön, sivatagokon, folyókon, tengereken átkelve életüket veszítették a migrációs útvonalakon, valamint mindazokról, akik jelenleg is úton vannak. Nem feledkezett el a halottak családtagjairól és a túlélőkről sem.

A katolikus egyházfő úgy vélte, a mai, önmagába zárkózó világot egy nyitott világnak kell felváltania, a háborús világot a béke világának. Hangsúlyozta, hogy a migránsok egy részét lelkiismeret nélküli emberkereskedők csapják be, másokat eladnak, foglyul ejtenek, kizsákmányolnak, rabszolgákká tesznek, megkínoznak. Hozzátette, hogy sokan háborúk vagy a terrorizmus elől menekülnek.

„Sokan meghalnak, mielőtt célba érnének. Korunk migrációs útvonalait sebzett, félholt férfiak és nők népesítik be, fivéreink és nővéreink szenvedése Istenhez kiált” – mondta Ferenc pápa.

A pápa szerint biztonságosabbá kell tenni a migrációs útvonalakat, megszabadítva azokat a migránsokat kihasználó és bántalmazó „banditáktól”. Nagyobb erőfeszítést szorgalmazott az emberkereskedők bűnszervezeteivel szembeni fellépésben. Azzal egy időben törvényes bevándorlási folyósok megnyitását sürgette.

Kifejtette: a migrációt összhangba kell hozni a demográfiai és gazdasági politikai igényekkel, ezért „közös felelősséggel kell irányítani a migrációs áramlatokat, amelyek, úgy tűnik, erősödni fognak a következő években”.