Fotó: MTI/EPA/NTB/Cornelius Poppe
A hegyoldalról lezúduló víz magával sodorta sár és farönkök a norvégiai Valdresben a környékén 2023. augusztus 8-án.
Hirdetés

A helyi hatóságok a helyzetet kaotikusnak írták le, az ország déli régiójára pedig narancssárgáról vörösre emelték az árvizek, heves esőzések és földcsuszamlások miatt kiadott riasztást.

Az olaj- és energiaügyi minisztérium alá tartozó vízügyi és energiaügyi igazgatóság felhívta a figyelmet, hogy soha nem látott mértékű áradást észleltek az Oslótól nyugatra lévő, az ország harmadik legnagyobb vízgyűjtő területének számító Drammensvassdraget folyó több szakaszán.

Az igazgatóság hozzátette, több kisebb folyón csökken a vízszint, ám a helyzet változhat, ha az esőzések folytatódnak.

A Hans névre keresztelt vihar napok óta tombol a Baltikum és Skandinávia egyes részein, az érintett országokból áradásokat jelentettek, sok út járhatatlanná vált, többen megsérültek. Rengeteg háztartás maradt áram nélkül, Észtországban körülbelül 5000 lakásból jelentettek áramkimaradást kedden.

Erik Hojgard-Olsen, a svéd meteorológiai és hidrológiai intézet (SHMI) munkatársa az Aftonbladet című svéd lapnak elmondta, a nyári időszakban szokatlan az ilyen mértékű és ennyi ideig tartó esőzés. Az intézet szerdán sem vonta vissza az ország nyugati partjaira érvényes, az árvízveszély miatt kiadott vörös riasztást, Göteborg kikötőjének nagy részét pedig máris elöntötte a víz.

Norvégia déli és Svédország középső részén a két ország meteorológiai intézetei szerint további esők várhatók.

Korábban írtuk