A német belügyminisztérium nyilvánosságra hozott adatai szerint 2018 első fél évében több mint 3000 illegális migráns érkezett légi úton Németországba. Repülővel jöttek, kényelmes, menetrend szerinti járatokon.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Ha valaki még mindig abban a hiszemben él, hogy az elcsigázott menedékkérők országról országra vándorolva, papírjaikat is hátrahagyva, hosszú kilométereket gyalogolva, ázva-fázva a zöld határon át jutnak el az ígéret földjére, akkor óriási tévedésben van. A valóság ezzel szemben az, hogy minden harmadik migráns repülővel, luxuskörülmények között, menetrend szerinti járattal landol valamelyik német reptéren.

A dologra úgy derült fény, hogy az AfD frakcióvezető-helyettese, Leif-Erik Holm nyilvánosságra hozta azt a belügyminisztériumi kimutatást, amelyből kiderült, hogy csaknem minden harmadik menedékkérő repülővel, méghozzá menetrend szerinti járattal érkezett Németországba!

Leif-Erik Holm (középen) Fotó: MTI, archív

Először a Die Welt jelentette idén márciusban, hogy légi úton érkeztek illegális migránsok az országba. Az AfD ezt követően vonta kérdőre a kormányt.

A közvélemény megnyugtatására egyre nagyobb hangsúlyt fektető német politikusok időről időre leszögezik, a kontrollálatlan bevándorlás már a múlté, Németország szigorúan ellenőrzi a határait, a 2015-ös tömeges bevándorlás többé nem ismétlődhet meg.

Csakhogy miközben a balkáni útvonal immár zárva van, valahogy mégis eljutnak a migránsok Németországba. 2017-ben összesen 186 644 menedékkérő érkezett, noha az ország sem Szíriával, sem Eritreával, sem Afganisztánnal nem határos…

A német bevándorlási hivatal (Bamf) idén március óta nyilvántartja, hogy jutott be az adott menedékkérő az országba: gyalog, autóval, busszal, vasúton vagy repülővel. Erre azután került sor, hogy az AfD-frakció követelésére a német belügyminisztérium nagy nehezen kiadta a Németországba érkező migránsokra vonatkozó 2017-es adatokat, amelyek nyilvánosságra kerülése óriási botrányt okozott. Így derült fény ugyanis a fenti döbbenetes tényre, vagyis hogy a migránsok jelentős része egyszerűen berepült az országba.

A belügyminisztérium először azzal mentegetőzött, hogy a számok nem reprezentatívak, majd figyelmeztették az ellenzéket, hogy csak „belső használatra” készültek. Az AfD azonban nyilvánosságra hozta a megdöbbentő számokat.

Különös, hogy korábban egyáltalán nem vizsgálták a beutazás módját a migránsok esetén. Csak 2017 februárja óta érdeklődik a hivatal az utazás módja felől, és nem is minden esetben, így csak a menedékkérők mintegy harmadánál álltak rendelkezésre ilyen adatok. Eszerint 2017-ben 20 876 menedékkérő közül 6183 nyilatkozta azt, hogy repülővel érkezett. A belügyminisztérium szerint csak a bemondásra lehet hagyatkozni, mivel korábban a repülőterek sem vezettek ilyen nyilvántartást. Ám ennek most vége.

Miután az AfD-frakció továbbra is a pontos adatokat követelte, március óta a bevándorlási hivatal az utazás módján túl már az indulási országot is nyilvántartja, ahonnan a gép felszállt. Egy újabb AfD-s kérdésére adott kormányzati válasz pedig már azt is megmutatta, hogy az indulási országok közül kiugrik két ország: Törökország és Görögország.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Fotó: MTI, archív, illusztráció

A német belügyminisztérium nyilvánosságra hozott adatai szerint 2018 első fél évében több mint 3000 menedékkérő érkezett légi úton Németországba. Az országonkénti bontás felvet egy sor újabb kérdést.

– Miközben a földközi-tengeri partszakasz lezárásáról beszélnek, migránsok ezrei repülnek be Németországba. De hogyan lehetséges mindez papírok és vízum nélkül? – tette fel a kérdést az AfD frakcióvezető-helyettese, aki szerint mindez legális úton, visszaélések nélkül nem lehetséges.

Ám a technikai jellegű kérdéseken túl (papírok, vízum, regisztráció stb.) a legfontosabb kérdés így hangzik: ki szervezi, pénzeli és koordinálja ezt az óriási, 90 országra kiterjedő gépezetet, amely nem akad fenn még a szigorú német ellenőrzésen sem? Nem nehéz belátni, hogy a kormány, a légitársaságok, a repülőtéri biztonsági szolgálat, a hatóságok tudta nélkül mindez nem működne. Ebben az intézményesített jogsértésben benne van a teljes adminisztráció.

Íme az adatok:

2018. március 1-je és június 30-a között 365 menedékkérő repült be Németországba Görögországból, 347 Törökországból, 116 Irakból, 106 Iránból, illetve 105 Olaszországból. Összesen 90 ország szerepel a listán, köztük Afganisztán, Egyiptom, Líbia, Omán, illetve egy sor európai ország: Svájc, Svédország, Belgium, Dánia, Franciaország, Norvégia, Spanyolország, Finnország, Bosznia-Hercegovina, illetve öt fő esetén az USA.

– A kormány titkolózása egyértelműen bizonyítja, hogy Merkel és kormánya nem képes úrrá lenni a káoszon, miközben minden eszközzel megpróbálja álcázni és eltitkolni a katasztrofális menedékjogi politikájának következményeit – mondta Holm, aki szerint érthetetlen, hogy egy jogállamban hogyan lehetséges a törvényeknek ilyen botrányos semmibevétele.

De ez még nem minden.

Miközben a német közhangulat egyre inkább Merkel-ellenes, Észak-Rajna–Vesztfália több városa, Köln, Bonn és Düsseldorf is újabb meghívót küldött a migránsoknak: a három város önként befogadja azokat a bevándorlókat, akiket a Földközi-tengerből mentettek ki.

Ezt Henriette Reker kölni, Thomas Geisel düsseldorfi és Ashok Sridharan bonni főpolgármester közös levélben tudatta Angela Merkellel.

„Az emberségesség, az oltalomhoz való jog és az integráció üzenetét szeretnénk küldeni azoknak, akik menekülni kényszerülnek” – írták a városvezetők.

A német városok tanácsa sietve reagált: nagyra értékelte a gesztust.

„Amíg a Földközi-tengeren menekülő emberek vesznek oda, addig intenzív politikai erőfeszítésekre van szükség ennek a drámának a megoldására” – fogalmazott Verena Göppert, a német városok tanácsának helyettes vezetője.

A Willkommenskultur tehát tovább dübörög. A cél, hogy minél többen jöjjenek. Jönnek is, közvetlenül vagy kerülőúton, tömegével, megállíthatatlanul. Földön, vízen, levegőben.