Fotó: MTI/EPA/Ahmed Dzsalil
Hirdetés

Bagdadban az iszlám vallás szent könyvének elégetésért felelős személy bíróság elé állítását követelték. Az iraki biztonsági erők megszigorították a biztonsági intézkedéseket a svéd nagykövetség környékén.

A dél-iraki Baszra városában Moktada az-Szadr iraki síita hitszónok hívei is tüntettek. A hívek egy csoportjának csütörtökön rövid időre sikerült behatolnia a bagdadi svéd nagykövetségre, ahol a misszióvezető távozását követelték.

Irak hivatalosan is kérvényezte a svéd hatóságoktól Salwan Momika kiadatását, akit a Korán elégetésével vádolnak.

Az iráni fővárosban – az állami televízió közlése szerint – transzparensekkel és a „Le a Korán ellenségeivel!” szöveget skandálva tüntettek a fiatalok a teheráni svéd nagykövetség épülete előtt.

Korábban írtuk

Két férfi, köztük az iraki származású Salwan Momika, szerdán gyalázta meg és gyújtotta meg a Korán egy példányát a stockholmi központi mecset előtt. Az iszlámellenes tiltakozó akciót a svéd rendőrség előzetes jóváhagyásával tartották meg az iszlám egyik legszentebb ünnepe, az áldozati íd al-adha első napján, jóllehet a rendőrség később őrizetbe vette az elkövetőket.

A svéd külügyminisztérium levélben fejezte ki „sajnálatát” az iraki külügyminisztériumnak az incidens miatt – közölte az INA iraki állami hírügynökség.